Начало Социални грижи Добрите практики Актуално „Щъркелов ден“ и в Стара Загора

„Щъркелов ден“ и в Стара Загора

„Щъркелов ден“ и в Стара Загора - изображение

Инициативата „Щъркелов ден“ ще се проведе за първи път в Стара Загора този четвъртък. Нейни организатори са Комплексът за социални услуги за деца и семейства и сдружение „Клуб Изследовател“. Проявата е част от националната инициатива на Българската асоциация „Осиновени и осиновители“, която е планирала разнообразни събития в цялата страна от 16 до 29 април.

Щъркелов е денят, в който едно дете намира семейство. Свое и завинаги. Затова и празникът се отбелязва подобаващо и като истински рожден ден, но в този случай втори по ред. Затова и на него присъства традиционната торта със свещички.

Водещата идея, свързана с популяризирането на празника, е родителите да не оставят осиновяването забулено в тайна, а да говорят за него открито и често. Да разказват на децата си за своето решение, но и за тяхната лична история. Само така, смятат специалистите, връзката между дете и родители може да бъде здрава, емоционална, искрена и провокираща доверие.

Организаторите в Стара Загора обещават истински празник, изпълнен с много емоции, добро настроение, забавни игри за цялото семейство. Събитието започва в 16 часа в парк „Артилерийски“. По време на него ще бъдат раздадени и материали, посветени на трите стъпки в процеса на осиновяване, а за завършилите успешно и трите кръга е подготвена изненада.

От Комплекса за социални услуги за деца и семейства информират, че организират и конкурс за рисунка на тема „Какво знам за осиновяването?“. До края на месеца в него могат да се включат всички желаещи като единственото условие е да са на възраст до 10 години.

Годишно близо 50 души искат да бъдат осиновители и преминават задължителния при кандидатстване специализиран курс.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: Комплекс за социални услуги за деца и семейства
Снимка: europe1.fr

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиСоциални грижиЛайфстайлНовиниАнкетиЛюбопитноЗдравни съветиСпортРецептиДиети