Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Мястото, където се срещат нуждата и надеждата

Мястото, където се срещат нуждата и надеждата

Мястото, където се срещат нуждата и надеждата - изображение

Новият център за подкрепа на майки, който откриват днес от сдружението „Да прегърнем дете“, е място, където се срещат нуждата и надеждата. Екатерина Христова, която е управител на създадената преди десет години неправителствена организация, вярва, че в центъра ще продължат успешно работата, която до момента е изцяло в онлайн пространството.

След десетилетие на активни действия, благодарение на които майките в нужда получават подкрепа и така не изоставят децата си, от организацията решават, че е време освен в интернет пространството да имат и друго присъствие. Така се стига до идеята за Център, в който самотни, непълнолетни и майки с проблеми да получат подкрепа и да не изоставят децата си. Затова ще се погрижат психолози, юристи и социални работници.

2007-а е годината, в която има бум на изоставени деца. Това провокира и създаването на сдружението. Екатерина Христова е категорична, че за тези години броят на българите, които помагат и са съпричастни с проблема, е нараснал многократно.

Факт е, че зад изоставянето на дете се крият множество и комплексни причини – бедността, страха от отхвърляне от близките, от идеята, че остава сама и най-вече липсата на подкрепа от страна на бащата.

В тези случаи е много важна ролята на социалния работник и психолога, които показват съпричастност, искрени са и са в състояние да убедят майката, че изоставянето на детето не е решение на проблема. Не по-малко важни са и реакциите на хората на призивите за помощ. Колкото повече и по-бързо откликват те, толкова по-лесно е на специалистите да работят за положителното решаване на случая. Защото общите усилия показват на майката, че не е сама, нито е изоставена и не бива да се страхува.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: bnr.bg, dapregurnemdete.eu

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниПсихологияСнимкиЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиИсторияЗдравни съветиСпортАнкетиХранене при...РецептиИнтервютаТестовеАлт. медицинаОрганизацииНормативни актовеОбразованиеЗаведенияСпециалистиИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника