Начало Социални грижи Трудова ангажираност Трудова медицина, превенция и условия за живот Превенция - дефиниция

Превенция - дефиниция

Превенция - дефиниция - изображение

Очакваната продължителност на живота сред европейците нараства. При все това здравето на средностатистическия европеец би могло значително да се подобри и голяма част от болестите и ранната смъртност да бъдат предотвратени. Социалните и икономически предпоставки, и свързаните с тях условия на живот и труд се явяват основен вид фактори за протичането на сравнително здравословен живот при отделните групи хора. Именно поради това към тях е съсредоточена и точно този вид политика на ЕС. Храненето, тютюнопушенето, диетите, физическата активност, алкохолът, както и различните начини на отношения между хората също могат да се определят като решаващи фактори за здравето. Главните причини за преждевременна смъртност сред населението са съсредоточени в разнообразни групи заболявания като травми от различни злополуки, дихателни, сърдечносъдови, ракови, заболявания, психични проблеми. Те могат да бъдат успешно предотвратени чрез съблюдаването на определени методи за промоция на здравето и превенция.

Елементарни законови мерки, като правилата за предпазните колани, пътната безопасност и ограниченията за съдържанието, продажбата и употребата на тютюневи изделия, са от голямо значение за опазване на здравето. Проблем е, че обществеността не е достатъчно информирана. Фактът, че повечето информация рядко е достатъчно убедителна, за да накара хората действително да водят по-здравословен живот е тревожен сам по себе си. Усилията за промоция на здравето единствено са успешни, когато използват широк набор от методи, които подпомагат хората при вземането на по-здравословни решения в контекста на тяхното всекидневие. Училището или работното място, както и местата, където хората прекарват голяма част от времето си, могат да са много важни в това отношение.

Здравната програма на ЕС включва дейности за промоция на здравето и превенция. Те са насочени към факторите за заболеваемост и ранна смъртност. Определени инициативи и проекти имат стремежа да разпространят информация и да подобрят обмена на успешни практики. ЕС провежда информационни кампании и инициативи във връзка с повишаването на осведомеността, например за вредните последици от консумацията на алкохол, тютюнопушенето, наркотичната зависимост, промоция на сексуалното здраве, предотвратяването на ХИВ/СПИН заразяване и намаляване на броя на травмите и злополуките. Също така се насърчава обособяването на програми за профилактични прегледи (скринингови програми) за превенцията на раковите заболявания.

Сътрудничеството между европейските страни и различните международни организации повишава успеваемостта на политиките за превенция. ЕС стимулира обмена на данни и добри практики, допринасящо за повишаване на защитата на здравето в общността.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиОрганизацииСпортНормативни актовеПсихологияИсторияАлт. медицинаСнимкиЛайфстайлИнтервютаКлинични пътекиЗаведенияСпециалистиГеографияДиетиАнкетиБотаникаЛичностиНаправления в медицинатаХранене при...ТестовеФизиологияОткритияОбразованиеРецептиПроизводители