Начало Социални грижи Социална защита Здравни осигуровки Дентална помощ за лица с психични заболявания под 18 години

Дентална помощ за лица с психични заболявания под 18 години

Дентална помощ за лица с психични заболявания под 18 години - изображение

Здравноосигурените лица (ЗОЛ) не са задължени да изберат свой лекар по дентална медицина. Този избор е задължителен единствено за общопрактикуващите медици. Пациентите имат право да посетят всеки общопрактикуващ лекар по дентална медицина, имащ договор за работа с НЗОК. Така лицата могат да се възползват от манипулациите, включени в първичната дентална помощ. За целта осигуреният пациент трябва да предостави здравноосигурителната си книжка, в която зъболекарят вписва извършените дейности по време на прегледа.
Здравноосигурените лица имат права на специализирана дентална помощ. Тя маже да бъде включително и специализирана детска и специализирана хирургична дентална помощ. Достъпът до двата вида услуги е свободен, за втората е нужно насочване с направление (бланка No119А-МЗ).
При необходимост пациентите, внасящи здравните си осигуровки се насочват за хоспитализиране в болнично заведение от лекар по дентална медицина или от общопрактикуващ медик. За целта е нужно издаването на направление за хоспитализиране (бл. МЗ-НЗОК No7).
В границата на календарната година всички осигурени лица, в зависимост от тяхната възраст могат да се възползват от определен пакет дентални дейности. Те са напълно или частично заплатени от НЗОК. За други обстоятелства  ценовата разлика разликата следва да се покрие от здравноосигуреното лице.

Лицата под 18-годишна възраст, имащи психични заболявания ползват дентална помощ под обща анестезия. В тези случаи общопрактикуващият лекар по дентална медицина или лекарят по дентална медицина – специалист следва да насочат своя пациент към медик със специалност „Психиатрия“ и към специалист по "Анестезиология и интензивно лечение". Трябва да се проведат консултации, които да покажат необходимостта от лечението под обща анестезия на лицето до 18 години, имащо психични заболявания. Лекарят по дентална медицина трябва да насочи своя пациент към определено лечебно заведение, имащо договорни отношения с НЗОК за оказване на специализирана извънболнична дентална помощ под обща анестезия.

Всички осигурени лица с психични заболявания под 18-годишна възраст, потърсили дентална помощ, има правото да се възползват от дейностите без ограничение в обема им. За тях не се дължи нищо. Те са:

- активно наблюдение след анестезията за 24 часа (ако се установи необходимост от това);
- преглед и определяне на зъбния статус;
-  пломба (обтурация) с амалгама или химичен композит;
- вадене (екстракция) на млечен зъб с анестезия;
- вадене (екстракция) на постоянен зъб с анестезия;
- третиране на пулпит или периодонтит на млечен зъб;
- третиране на пулпит или периодонтит на постоянен зъб;
- срязване (инцизия) в съединителнотъканните ложи с анестезия;
- вадене (екстракция) на дълбоко увреден и разрушен (фрактуриран) зъб;
- контролен преглед след извършване някоя от горните манипулации;
- общо анестезиране на лицето с психично заболяване до 18 години;
- общо анестезиране на лицето с психично заболяване до 18 години в извънболнично лечебно заведение;
- общо анестезиране на лицето с психично заболяване до 18 години болнично лечебно заведение;
- лечебно-консултативна комисия (ЛКК);
- подготовка за ЛКК;

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиОбразованиеПсихологияЛюбопитноНовиниЛайфстайлБотаникаСпециалистиСнимкиЗдравни съветиНормативни актовеРецептиЛеченияОрганизацииЗаведенияИсторияСпортДиетиКлинични пътекиИнтервютаХранене при...Направления в медицинатаИзследванияАнкетиАлт. медицинаТестовеПроизводители