Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да реагираме, когато колегата ни е алкохолик

Как да реагираме, когато колегата ни е алкохолик

Как да реагираме, когато колегата ни е алкохолик - изображение

Не се случва често, но е напълно възможно да станете част от екип, в който има човек, прекаляващ с питиетата и е на крачка от алкохолизма. Работата с подобни хора никога не протича гладко. Независимо дали колегата ви пие на работното място, или не, ако е зависим от спиртните напитки, със сигурност всички в обкръжението му са изправени пред проблем. Той вероятно отсъства по-често от останалите, по-малко продуктивен е, а и по-конфликтен. Предлагаме няколко идеи по темата, които се надяваме да ви помогнат.

  • Говорете! Никога не стискайте зъби и не премълчавайте, дори ако не вие сте ръководителят. При условие, че колегата ви не е изпълнил ангажимента си, с което е нарушил ритъма на работа и е застрашил осъществяването на поставената задача, то разговаряйте с него. Обяснете какво ви е притеснило, но в никакъв случай да не става дума за алкохол. Просто обсъдете неизпълнените задачи и как това влияе върху дейността на целия екип.

 

  • Никога не го прикривайте! Не правете опити да покриете колегата си, като поправите грешките му. По този начин ще му предоставите възможност вместо да мисли, че има проблем, който трябва да разреши, да продължава в същия дух. Да се чувства спокоен, че винаги някой ще се погрижи за него.

 

  • В никакъв случай не мислете, че сте супергерой! Не, вие не сте такъв и не е по силите ви да спасите от океана водка, бира или вино човека, който сам не се стреми към това.

 

  • Не водете разговор, посветен на проблема с пиенето, когато колегата ви е пил. От това няма полза.

 

  • Реагирайте винаги, когато видите, че той пие по време на работа. Не го правете гръмко и пред всички, но задължително го сторете. Извикайте го и насочете вниманието му към ангажиментите до края на деня, които не търпят отлагане и са важни. Не го заплашвайте, че ще информирате шефа, а просто попитайте дали, например, няма нужда от помощ.

 

  • Не наставлявайте и не говорете с тон на всезнаещ! Това още повече ще нагнети атмосферата в офиса и ще настрои любителя на чашката срещу вас.

 

  • Бъдете предпазливи и много внимателни, когато се поднася алкохол на работното място по празничен повод. Ако е нужно дори скрийте бутилките, за да остане възможност единствено за чаша с малко шампанско в нея. Повече е недопустимо по време на работа, нали?

 

  • Когато се съберете в петък вечер заедно с колегите, внимателно наблюдавайте броя на питиетата му. Ако видите, че нараства неимоверно, то предложете да си тръгнете и ако случайно този колега е със собствената си кола, не позволявайте да шофира, а му повикайте такси.

 

  • И на финала, но не на последно място -помогнете му! Ако самият той сподели, че има проблем, но не знае как да се справи, то не жалете усилия, за да бъдете до него и да му съдействате. Заслужава си да спасите всеки, поискал помощ, от лапите на алкохола.

 

Вероятно няма да ви е лесно, но не се отказвайте. Направете усилие и не забравяйте, че „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: secretaire-inc.com

Снимка: echo-saverdun.fr

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСнимкиПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноХранене при...Социални грижиАлт. медицинаИсторияЗдравни проблемиАнкетиЛеченияБотаникаНормативни актовеРецептиОрганизацииЗаведенияОбразованиеСпорт