Начало Социални грижи Трудова ангажираност Трудова медицина, превенция и условия за живот Превенция на алкохолизма

Превенция на алкохолизма

Превенция на алкохолизма - изображение

Думата алкохол се употребява за пръв път през 1520 година и има арабски произход. С течение на времето алкохолът се превръща във втора по значение течност след водата и се дефинира като хранителен продукт, имащ високо енергийно съдържание. От немалък процент хора алкохолът е синоним на наслада и приятен вкус, но неговата същност е далеч по-различна. Той е субстанция, имаща психоактивно влияние, водещо до промени в съзнанието. Поради тази причина има упойващо въздействие и в продължение на много години древните медици са му приписвали лечебни свойства. Това по-късно се отхвърля, защото алкохолът предизвиква зависимост и редица социални проблеми. При продължителна злоупотреба с алкохола може да се стигне до увреждания в почти всички органи и дори смърт.

Последствия от алкохолната употреба.

Злоупотребата с алкохол в немалко случаи води до социално негативни въздействия. Те обхващат средата на индивида, който започва да се държи тиранично и бездушно. Постиженията от професионален характер при злоупотребяващите с алкохол са негативни и имат многопластово отражение. При тях страда психомоторната способност, забавя се темпото на работа, чести и тежки са трудовите злополуки.

От гледна точка на статистиката алкохолиците склонни да извършат опити за самоубийство са немалко. Това се дължи на факта, че еуфоричното опиянение от алкохола често преминава в депресия и меланхолия. Преследваните от закона деяния, извършващи се под въздействието на алкохола се срещат често. Те се провокират от отпадането на задръжките и водят до материални щети, нелеки наранявания, автомобилни катастрофи и различни престъпления от сексуален характер.

Конкретни мерки и действия за лечение и превенция на алкохолизмa:

Правилното лечение на алкохолизма е необходимо да бъде съобразено с особеностите на индивида (качества на личността, социалното обкръжение, желанията, потребностите). За съжаление при продължителното действие на стереотипа при алкохолиците силно възпрепятства лечебните мерки и ефективността им по този начин намалява.

Безопасността е от първостепенна важност при избора на медикаментозни препарати за курса на лечение. Изследвания показват, че за намаляване степента на абстиненцията добър резултат дават бензодиазепините, които при сравнение с други антидепресанти са в по-малка степен невротоксични при интравенозна или мускулна употреба и не водят до проблеми с дихателната или сърдечно-съдовата система. Лечението на алкохолната зависимост е дълъг процес, отнемащ години. Необходимо е то да се провежда амбулаторно, а стационарното следва да е с по-кратък период.

Изключително положителна роля за лечението на алкохолизма имат групите за взаимопомощ. Те са много разпространени в страни като Германия, Швейцария, САЩ. Голяма част от членовете им са вече преборили се със зависимостта като по този начин те се превръщат не само в група с общи интереси, а в солидарно общество. Тези хора притежават много близка мирогледна основа и хуманитарни ценности. Преценката и резултатите от протичането на лечението срещу алкохолизма се съпровожда от немалко проблеми. Нужно е да се обърне внимание (както и при лечението на много други болести) на протичането на спонтанни ремисии. Трябва да се изходи от факта, че и алкохолизма е хронична болест със склонност към подобрение, но и към временни повторения. При планиране на профилактика и действия в областта на алкохолизма е добре лекуващите да се съобразяват с изходящите условия, т.е. освен медицинско-биологичните симптоми да се обръща внимание и на социо-културното и икономическо положение на индивида.

Добрите практики от световен мащаб показват, че най-голям успех може да бъде очакван при първичната профилактика, която е необходимо да е насочена към:

1. Дейностите на държавния апарат и различните общински, обществени и неправителствени организации за ограничаване производството, продажбата и консумацията на алкохолни напитки.

2. Семейството също може активно да оказва съдействие за ограничаване на употребата на алкохола. 3. Приятелската и колегиалната среда също трябва да съдействат на пристрастените към алкохола.

Вторичната профилактика осигурява предотвратяването на възможни рецидиви. Немалко значение има и правилно провеждащата се психотерапия, както и поддържането с медикаментозни препарати.

При третична профилактика на алкохолизма вниманието трябва да се насочи към бъдещото трудоустрояване и създаване на атмосфера на покой и подкрепа в семейната и работната среда.

Мерки и приоритети при осъществяването на превенция на алкохолизма:

1. Необходимо е да бъде повишено нивото на информираност от гледна точка на механизма на развитие на зависимост към алкохола.

2. Важно е участието при разработването, осъществяването и функционирането на програми за рехабилитацията и проблемите, възникващи при алкохолната злоупотреба.

3. Добри резултати се получават при участието в терапевтичен екип при лечението на хората с алкохолна зависимост.

4. Първостепенно е доброто посредничество в ситуациите на конфликти (служебни или лични);

5. Зависимите от алкохол трябва да се съхранят личностово.

6. Процесът по превъзмогването на зависимостта трябва да бъде всячески улесняван;

7. Адаптация към променилия се статус и обособяване на възможности за изява, труд и удовлетворение от живота.

8. Изграждане на различни възможности на зависимите хора да се справя въпреки хроничното страдание.

9. Непрекъснато присъствие на социална и психологическа подкрепа на зависимия за изграждане на качествено нова идентичност и повишаване качеството на живот.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноИсторияПсихологияАлт. медицинаСнимкиОрганизацииЛайфстайлНормативни актовеХранене при...Здравни проблемиСпортАнкетиБотаникаИнтервютаЗаведенияКлинични пътекиСпециалистиГеографияДиетиЛичностиНаправления в медицината