Начало Социални грижи Социална защита Социални казуси Наш ли е нашият профил във Фейсбук?

Наш ли е нашият профил във Фейсбук?

Наш ли е нашият профил във Фейсбук? - изображение

Любопитен въпрос, нали? Съгласете се, огромен брой от нас използват профила си във Фейсбук. В случая е наистина важно да се изясни дали ние като потребители действително имаме "права" над акаунта си. Собственици ли сме или не? А какво би станало, когато държавните органи следва да ни "проверят", за да разгледат кой какво е вършил в мрежата и да използват установената информация за целите на досъдебното производство?

Напоследък този казус постепенно се превърна в наболяла тема, защото стана ясно, че хора с фиктивна онлайн идентичност, могат да навредят на други. В тези случаи държавата, в лицето на ГДБОП, има правото да изземе и деактивира профила.

Да, това е реална възможност, но преди това, нека се разровим в това какъв "брак" сключваме с Фейсбук, когато се регистрираме. На практика, сключваме договор, по силата на който, ползваме услугите на социалната мрежа. Тя пък ни предоставя условията си за ползване, разпределени в 18 точки. В 17.1 световната мултимилионна компания ни разказва каква е същността й. А именно:

Този текст ни казва, че всичко, което споделим във Фейсбук (снимки, статуси, съобщения), е наше. Ние носим лична отговорност за поведението си. За евентуалното ни престъпно поведение – също. По тази причина разкритието, че някой някъде е извършил или извършва незаконна дейност, разбира се, подлежи на проверка от полицията или прокуратурата. Те са задължени да ни проверят за целите на правоприлагането.

Административният акт, който би могъл да им помогне в случая е Наказателно-процесуалният кодекс (член 159, ал. 1). Той ни казва, че:

Съществен фактор, който не трябва да се пренебрегва е, че ръководството на социалната мрежа, предоставяща услуги, е извън България, а то не е задължено да бъде наясно със законите на конкретната държава. За тази цел Фейсбук предоставя Информация за органите на реда, в която са разписани начините за съдействие и взаимодействие според това в коя страна са те.

По въпроси, касаещи нашата държава, Фейсбук трябва да спази следния ангажимент:

Освен това, политиката за данни на Фейсбук описва:

Та, ако трябва да се върнем на въпроса наш ли е нашият профил във Фейсбук, то ще отговорим положително, но трябва да се съобразяваме и с определени условия. Правото на достъп може да ни се изземе както от представители на самата социална мрежа, така и когато предоставим или загубим възможността да контролираме паролата на акаунта си. Това са възможностите, а всеки от нас може да ползва Фейсбук, стига да носи отговорност за поведението си.

По статията работи: Виктория Милова

Източници:

1. http://delibertate.info/feysbuk-profilat-sobstven-do-izzemvane/

2. https://www.facebook.com/safety/groups/law/guidelines/

3. https://www.facebook.com/terms.php

4. https://www.facebook.com/about/privacy/other

5. https://www.facebook.com/about/privacy/other

Снимка: Emaze

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСоциални грижиАнкетиНовиниЛюбопитноСнимки