Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Условия за ранно пенсиониране през 2015 година

Условия за ранно пенсиониране през 2015 година

Условия за ранно пенсиониране през 2015 година - изображение

Българите, работещи по условията на първа и втора трудова категория могат да се възползват от правото си да се пенсионират по-рано, а таблицата по-долу показва конкретните условия в § 4, ал. 1 от ПЗР на КСО.За да се прецени правото за получаване на пенсионно възнаграждение по условията на втора трудова категория трябва да се има предвид, че осигурителният стаж от първа трудова категория допълва осигурителния стаж от втора трудова категория без превръщане, а срокът на действието на Разпоредбата на § 4, ал. 1 от ПЗР на КСО е до 31 декември 2015 г. включително.

До 31 декември 2015 година работниците, заетите в инженерно-техническите специалисти, както и работещите под земята, имащи осигурителен стаж от 10 години, който е положен по тези условия, могат да се пенсионират преди навършването на възрастта, посочена в чл. 68, като условието е да са натрупали сбор от възраст и стаж 90 и да са навършили 52 години за мъжете и 47 години за жените (§ 4, ал. 2 от ПЗР на КСО).

Ако трудовият договор на посочените по-горе лица до 31 декември 2015 година бъде прекратен на основание чл. 328, ал. 1, т. 1 и 2 от Кодекса на труда, те имат възможност да се пенсионират на 45 години, стига да са натрупали сбор от възраст и осигурителен стаж 90 и 10 годишен осигурителен стаж, който са натрупали в съгласие с условията по § 4, ал. 3 от ПЗР на КСО.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиЛайфстайлНовиниНормативни актовеОрганизацииЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиПсихологияСтатистически проучванияИсторияСпортГеографияПроизводители