Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Ранно пенсиониране за педагозите през 2018 г.

Ранно пенсиониране за педагозите през 2018 г.

Ранно пенсиониране за педагозите през 2018 г.  - изображение

През 2018 година педагозите ще могат да излязат в пенсия за възраст и осигурителен стаж, както следва: за жените - при навършени 58 год. и 2 мес., за мъжете  - 61 год. и 1 мес. По правило педагогическият осигурителен стаж за учителките трябва да бъде 25 год. и 8 мес. и 30 год. и 8 мес. за учителите.

Изискванията за присъждане на пенсионни възнаграждения от този вид може да се видят в таблицата по-долу.От него става ясно, че хората получават срочна пенсия от УПФ (Учителския пенсионен фонд). Размерът на възнаграждението се сумира по чл.70 от КСО. Той се намалява с 0,1 % за всеки месец, който не достига на учителя до възрастта, описана в чл. 68, ал. 1. (чл. 69в, ал. 2 от КСО). Парите на педагозите съгласно тези два члена се поемат от фонд „Пенсии“. УПФ плаща и надбавка. Тя е 0,33 % от възнаграждението на учителите и е за всеки месец, за който във фонда е постъпила осигурителна вноска след придобиването на пенсионното право по чл. 69 в, ал. 1.

Когато се представят данни за допълнителен педагогически стаж след присъждането на пенсия по чл. 68, ал. 1 и 2, към нея се плаща надбавка от УПФ. Тя се изчислява по следния начин - броят на месеците, от които зависи добавката, се увеличава спрямо броя месеци, за които са постъпили осигурителни вноски по същия фонд (чл. 69в, ал. 3 от КСО).

На учителите, които имат педагогическия стаж по чл. 69 в, ал. 1 и са пенсионирани по чл. 68, ал. 1, УПФ дава възнаграждението в пълен размер, докато навършат необходимите години, посочени в чл. 68, ал. 3. След това пенсиите се изплащат от фонд „Пенсии“.

Всички, осигурени в ППФ (професионален пенсионен фонд), могат да се пенсионират по-рано в следните случаи:

- ако имат минимум 10 год. осигурителен стаж след 31.12.1999 г. по първа категория труд и възраст;

- ако възрастта им е 10 години по-малка от тази по чл. 68, ал. 1от КСО; (съгласно чл. 168, ал. 1, т. 1 от КСО);

- ако след 31.12.1999 г. са натрупали минимум 15 години стаж по правилата на II-ра трудова категория или по правилата на I-ва и II-ра категории труд и възраст;

- когато възрастта им е 5 години по-малка от тази по чл. 68, ал. 1от КСО (чл. 168, ал. 1, т. 2 от КСО).
Когато се прави оценка на правото на по-ранно пенсиониране по чл. 168, ал. 1, т. 2 от КСО, то стажът от I-ва трудова категория допълва този от II-ра, без да е нужно превръщане.

Възнагражденията от ППФ се плащат до навършване на възрастта, изисквана в чл. 68, ал. 1. В този случай не се допуска получаване и на друго възнаграждение (за инвалидизация или трудова дейност).

По статията работи: Виктория Милова

Източник: nssi.bg

Снимка: westfieldfinancialplanning.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиОрганизацииЛайфстайлНовиниЛюбопитноЗдравни съвети