Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Право на пенсионно възнаграждение за осигурителен стаж и възраст по Чл. 68, ал 3 от КСО

Право на пенсионно възнаграждение за осигурителен стаж и възраст по Чл. 68, ал 3 от КСО

Право на пенсионно възнаграждение за осигурителен стаж и възраст по Чл. 68, ал 3 от КСО - изображение

В случаите, когато лицата нямат правото или възможността да вземат пенсионни възнаграждения по условията на (чл. 68 ал. 1 и 2 от КСО), то от 01.01.2016 г. преценката за това право на българските граждани се определя съгласно условията, описани в следната таблица:

И така, правото на пенсионно възнаграждение не може да се погаси по давност. Хората, които през предходни години са покрили изискванията за придобиването на право на пенсионно възнаграждение за осигурителен стаж и възраст, следва да имат възможност да се пенсионират във всеки следващ момент по вече действащите условия и през следващи години, без значение има ли нововъведение в пенсионните условия, или не. Те, от своя страна са описани в таблиците за време след 31.12.2015 г., приети със Закона за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване (ЗИДКСО), обн. в ДВ бр. 61 от 11.08.2015 г. Новите пенсионни условия влизат в сила след 01.01.2016 г. Постепенното увеличение и постепенното изравняване на стандартната пенсионна възраст по чл. 68, ал. 1 от КСО за двата пола ще завърши на 65 години през 2037 г. След това, възрастта, фигурираща по чл. 68, ал. 1 от КСО ще бъде обвързва с увеличаването на средната продължителност на живота, според чл. 68, ал. 4 от КСО.

Изискуемият осигурителен стаж за пенсиониране по чл. 68, ал. 2 от КСО за трудещите се при условията на трета трудова категория също се увеличава с два месеца на година за двата пола до достигане през 2027 година до 37 години за жените и 40 за мъжете.

Разпоредбата от чл. 68, ал. 3 от КСО, също се изменя от 01.01.2016 г. При недостигащ стаж (но не по-малко от 15 осигурителни години стаж), пенсионната възраст за мъжете и жените, неотговарящи на условията, заложени в чл. 68, ал. 1 и 2 от КСО също нараства плавно, като се увеличава с по два месеца на година докато достигане до 67 години при двата пола през 2023 г.

От 01.01.2016 в действие влиза и новият чл. 68а от КСО. Той създава възможността за отпускането на пенсионно възнаграждение за осигурителен стаж и възраст в намален размер за хората, които са натрупали изискуемия по чл. 68, ал. 2 от КСО стаж и на които не стигат до 12 месеца възраст, като пенсионното им възнаграждение се редуцира пожизнено с по 0,4 % за всеки месец от недостигащата възраст. Българите, на които е присъдено пенсионно възнаграждение по тези условия, нямат право на пенсионно възнаграждение съгласно написаното в чл. 68, ал. 1, 2 и 3 от КСО.
Заглавна снимка: "Talkbox"

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиОрганизацииАнкетиСтатистически проучванияНовиниЛайфстайлЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиНормативни актовеПсихология