Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Социална пенсия за старост

Социална пенсия за старост

Социална пенсия за старост - изображение

Правото за получаване на социално пенсионно възнаграждение за старост имат българите, навършили 70 години, когато годишните доходи на представител на семейството към момента на навършването на възрастта са по-малки от сбора на гарантираните минимални доходи за страната през последните 12 месеца. Ако искането за отпускане на пенсионно възнаграждение е направено след навършване на 70 години, а 6-месечният срок по чл. 94 е изтекъл, доходите на член от семейството се преценяват според датата на подаденото заявление.

При изчислението на годишните доходи за член от семейството не се включват:

- добавката за чужда помощ, някои компенсации, индексациите, еднократните плащания, превеждани към пенсионните възнаграждения;

- финансовата подкрепа, превеждана при условията на социалното подпомагане;

- семейната финансова подкрепа за деца по чл. 2, т. 1 и 2 от Закона за семейните помощи за деца, както и ежемесечните добавки по чл. 42 и 43 от Закона за интеграция на хората с увреждания.

След проведено заседание Надзорният съвет, част от Националния осигурителен институт взима решение, че от 1 юли 2015 г. пенсионните възнаграждения, които са превеждани до 31.12. 2014 г. ще се осъвременят с 1,9%. Решението изпълнява конкретните разпоредби, заложени в чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване (КСО). Според нормативният пенсионните възнаграждения, отпуснати до 31.12.2014 година, се осъвременяват ежегодно на 1 юли с 1 процент, който е равен на сбора от 50% от растежа на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени през предходната календарна година. Това ще рече, че новата сума на социалното пенсионно възнаграждение за старост от 1 юли 2015 г. ще се увеличи от 113 лв. на 115,15 лв.

Още по темата:

4.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитноНовиниОрганизацииПсихологияСнимкиАнкетиИсторияСпортЗдравни съветиРецептиХранене при...БотаникаСтатистически проучванияНормативни актовеСпециалистиГеографияПроизводители