Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Право на наследствена пенсия за лицата през 2017 година

Право на наследствена пенсия за лицата през 2017 година

Право на наследствена пенсия за лицата през 2017 година - изображение

Добре е да се има предвид, че личните пенсионни възнаграждения могат да преминават в наследствени. Изключение от това правят пенсиите за гражданска инвалидност, социалните пенсии за старост, социалните пенсии за инвалидизация и личните пенсии. Право на наследствени пенсионни възнаграждения имат децата, преживелият от съпрузите, както и родителите.

Децата имат правото да получават наследствени пенсионни възнаграждения до навършването си на 18 години, а ако решат да учат и след като ги навършат – за точния срок на обучението (децата не трябва да са навършили 26-години, както и над тази възраст, ако учат и ако са се инвалидизирали до 18-, съответно до 26-години).

Децата, които полагащи стаж след дипломирането си, не се зачитат за учащи се. В случаите, когато и двамата родители (осиновители) починат техните децата могат да ползват наследствена пенсия. Тя се изчислява от сбора на пенсионните възнаграждения на родителите. Преживелият съпруг може да ползва правото си на наследствено пенсионно възнаграждение 5 години по-рано от възрастта му по чл. 68, ал. 1 от КСО или преди тази възраст, когато е нетрудоспособен.

Родителите могат да ползват наследствено пенсионно възнаграждение от своите деца си, когато са достигнали възрастта по чл. 68, ал. 1 и не вземат персонална пенсия, докато родителите на лицата, починали по време на наборна военна служба – ползват пенсия независимо от тяхната възраст.

Как се изчислява сумата на наследственото пенсионно възнаграждение?

Определя се като процент от полагаемата персонална пенсия на починалото осигурено лице, както следва:
- при единствен  наследник – 50 %;

- при двама – 75 %;

- при трима и повече – 100 %.

Наследственото пенсионно възнаграждение се превежда общо за всички лица, имащи право на него, и се разпределя поравно между тях. Минималните размери на наследственото пенсионно възнаграждение няма как да е по-малко от 75 % от минималните размери на пенсията за натрупан осигурителен стаж и достигната възраст, определен за съответната календарна година.

След началото на 2017г. до 30 юни 2017г. сумата е 121,04 лева, а от 1 юли 2017г. до 31 декември 2017година – 123,94 лева.

Снимка: forbes.com

Още по темата:

4.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиНовиниОрганизацииЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съвети