Начало Социални грижи Трудова ангажираност Видове трудова заетост Как да се сдобием с ИКО от НОИ?

Как да се сдобием с ИКО от НОИ?

Как да се сдобием с ИКО от НОИ? - изображение

Преди да си отговорим на този въпрос, добре е първо да си изясним какво е ИКО. И така, идентификационният код на осигурителя представлява код от 10 знака за достъп, който е цифрено-буквен. Всички заинтересовани лица могат да се снабдят с него чрез Националния осигурителен институт (НОИ). Кодът следва да бъде издаван на осигурителите и самоосигуряващи българи, а благодарение на това удобство хората имат възможност да ползват онлайн услугите на осигурителния институт, касаещи  достъпа до персоналните данни на осигуряваните от тях граждани.

За да ни бъде издаден ИКО, трябва да се подаде заявление по утвърден образец до конкретното териториално подразделение на осигурителния институт. Документът следва да има подпис на осигурителя или на лицата, които го представляват. След това, заявлението трябва да бъде подадено задължително от него или от неговия представител, като данните за самоличност на първия, се вписват в документа. Трябва да се представят и ксерокопие от пълномощно, което се съпоставя с оригинала и се съхранява заедно с подаденото заявление. Добре е да се има предвид, че пратени по пощата документи и заявления за издаване на ИКО не се обработват.

Колко време отнема да ни бъде издаден ИКО?

- веднага, стига заявлението са бъде подадено веднага в НОИ;

- в рамките на седем дни, считани от подаването на документите в офиса на НОИ, където са приети;

Какви са данните, които мога да проверя с ИКО?

Осигурителите и самоосигуряващите българи могат да се възползват от електронните услуги на институцията с ИКО на НОИ. Сред тях са персоналните данни на осигурените от тях лица. Трябва да се има предвид, че издаваният от НАП 12-цифрен ПИК за осигурителите не може да бъде ползван за достъп до услугите на осигурителния институт.

По статията работи: Виктория Милова

Източник: noi.bg
Снимка:Pixabay

Още по темата:

3.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиОрганизацииНовини