Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Превеждане на пенсионно възнаграждение посредством пощенски запис

Превеждане на пенсионно възнаграждение посредством пощенски запис

Превеждане на пенсионно възнаграждение посредством пощенски запис - изображение

Пощенските станции в страната ни имат възможност да изплащат сумите за пенсионните възнаграждения и по изготвен пенсионен запис от териториалните подразделения на НОИ.
Този метод се използва често, тъй като:

- при всяко ново отпускане на пенсионно възнаграждение първият превод винаги се осъществява посредством пенсионен запис;

- когато се натрупа определена финансова сума от неполучени пенсионни възнаграждения за над 6 месеца;

- когато по една или друга причина е нужно доплащане към пенсионното възнаграждение за няколко месеца, за част от месеца или за текущия месец (ако пенсионното възнаграждение е било спряно със заповед на осигурителния институт).

Пенсионните записи се изготвят от Националния осигурителен институт по установени правила, а след това се предават за превеждане в пощенските станции. Те от своя страна уведомяват пенсионерите за постъпилия финансов запис. Сумите от пенсиите, преведени по този начин, се изплащат посредством електронния изплащателен картон на лицето при поискване в рамките на 20 дни от получаването на парите в конкретната пощенска станция. Ако записът не бъде изплатен на заинтересованото лице в рамките на 20- те дни, той бива върнат от пощенската станция до осигурителния институт, където е изготвен. За да бъде повторно изпратен неполученият запис, е нужно пенсионерът да уведоми съответното подразделение на НОИ. Освен това, чрез пенсионен запис наследниците могат да получат неизплатени суми за пенсии на починал пенсионер.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиОрганизацииЛайфстайлНовиниЛюбопитноЗдравни съвети