Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Как следва да се определя индивидуалният коефициент на лицата?

Как следва да се определя индивидуалният коефициент на лицата?

Как следва да се определя индивидуалният коефициент на лицата? - изображение

Индивидуалният коефициент се сумира от доходите на лицето, върху които са внесени осигурителните суми за времевия период от три последователни години от последните 15 години осигурителен стаж до 1 януари 1997 г. по избор на лицето и от доходите за периода след тази дата до неговото пенсиониране.

За сумирането на индивидуалния коефициент се има предвид:

- съотношението между средномесечните осигурителни доходи на човека за времевия период до 31 декември 1996 г. и средномесечното трудово възнаграждение за България за същия момент, обявен от Националния статистически институт;

- съотношението между средномесечните осигурителни доходи на човека за периода след 31 декември 1996 г. и средномесечните осигурителни доходи за България за същия момент.

Личният (индивидуален) коефициент се изчислява, като всяко от съотношенията се умножи по броя на месеците, за които то е установено, и сборът на получените произведения се раздели на общия брой на месеци, включени в двата периода.

Когато лицата не са се трудили след 1 януари 1997 г., то коефициентът им се равнява на първото съотношение, а когато базисният им период е след тази дата, коефициентът се равнява само на второто съотношение.

За времевите периоди, за които българските граждани са били осигурявани в универсален пенсионен фонд, техният индивидуален коефициент следва да бъде намален на основата на съотношението между размерите на вноските за осигуряване в универсалния пенсионен фонд и за фонд „Пенсии“ за трета трудова категория за хората, родени преди 1 януари 1960 г.

Коефициентите не се намаляват за периодите, за които натрупаните финансови средства по индивидуалните партиди на хората в универсалните пенсионни фондове са прехвърлени в Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система.

След 01.01.2019 г. посредством формулата за определянето размерите на пенсиите, при изчисляването на индивидуалния коефициент отпадат доходите на лицата, върху които са внесени сумите за осигуряване за периода от три години по избор преди 01.01.1997 г.

За пенсионните възнаграждения, присъдени с начална дата след 31 декември 2018 г., коефициентите се изчисляват от осигурителните доходи на лицата за осигурителния им стаж след 31 декември 1996 г. до датата на отпускането на пенсионните възнаграждения. От 1 януари 2019 г. коефициент следва да се определя като средно съотношение между месечните осигурителни доходи на българите и средните осигурителни доход за страната ни същите месеци.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиОрганизацииЛайфстайлНовиниЛюбопитноЗдравни съвети