Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Пенсиониране при учителите през 2015 година. Изискуем стаж и ранно пенсиониране.

Пенсиониране при учителите през 2015 година. Изискуем стаж и ранно пенсиониране.

Пенсиониране при учителите през 2015 година. Изискуем стаж и ранно пенсиониране. - изображение

До 31 декември 2020 г. учителите придобиват правото на пенсионно възнаграждение за осигурителен стаж и достигане до определена възраст 3 години по-рано от определената възраст по чл. 68, ал. 1 от КСО, както и придобит учителски осигурителен стаж 25 години и 8 месеца при учителките и 30 години и 8 месеца при учителите.

На педагозите, които са се пенсионирали според условията, заложени в ал. 1 на § 5 от ПЗР на КСО следва да се превежда срочно пенсионно възнаграждение за ранно пенсиониране от Учителския пенсионен фонд. Сумата, определена по чл. 70 от КСО е намалена с 0,1 на сто за всеки месец, който не достига на лицето до навършването на пенсионната му възраст по чл. 68, ал. 1. (§ 5, ал. 2 от ПЗР на КСО).

На педагозите, придобили право за получаване на пенсионно възнаграждение според ал. 1 от § 5 и се пенсионират при условията на чл. 68, ал. 1 и 2, следва да се изплаща пенсионно възнаграждение за осигурителен стаж и възраст от фонд "Пенсии", както и добавка от Учителския пенсионен фонд, възлизаща на 0,33 % от пенсионното възнаграждение за всеки месец, за който съществува осигурителна вноска във фонда след придобиването на правото на пенсионно възнаграждение по ал. 1 на § 5 от ПЗР на КСО (§ 5, ал. 3 от ПЗР на КСО).

Преподавателите, навършили изискуемия по ал. 1 на § 5 от ПЗР на КСО педагогически осигурителен стаж и се пенсионират след навършването на определената по чл. 68, ал. 1 възраст от КСО, следва да се изплати пълният размер на пенсионното възнаграждение от Учителския пенсионен фонд до навършване на възрастта, заложена в чл. 68, ал. 3. След достигането на възрастта по чл. 68, ал. 3 от КСО, пенсионното възнаграждение се изплаща за сметка на фонд "Пенсии". (§ 5, ал. 4 от ПЗР на КСО.

Всички осигурени лица в професионалния пенсионен  фонд от 1 януари 2016 година придобиват правото на професионално пенсионно възнаграждение за ранно пенсиониране, а условията за това, са следните:

- не по-малко от 10 години придобит осигурителен стаж според заложеното в първа категория труд, както и навършена възраст от 12 години и 6 месеца за учителките и 10 години и 6 месеца за учителите, по-ниска от възрастта, заложена по чл. 68, ал. 1 от КСО;

- не по-малко от 15 години придобит осигурителен стаж според заложеното във втора категория труд, както и навършена възраст от 7 години и 6 месеца за учителките и 5 години и 6 месеца за учителите, по-ниска от заложената по чл. 68, ал. 1 възраст от КСО (чл. 168, ал. 1 от КСО);

Възрастта за придобиване на правото за ранно пенсиониране при първа и втора трудова категория от 31 декември 2016 г. следва да се увеличи с 6 месеца от първо число за всяка година докато се достигане до 8 години по-ниска възраст за жените и мъжете, работещи по условията на първа категория труд и 3 години по-ниска възраст при жените и мъжете, работещи по условията на втора трудова категория спрямо възрастта, заложена в чл. 68, ал. 1 от КСО (чл. 168, ал. 2 от КСО).

Таблицата показва какъв е изискуемият стаж за ранно пенсиониране при учителите.

Конкретните въпроси, свързани с условията за пенсиониране, пенсиите за учители, изискуемия стаж и ранното пенсиониране през 2015 година могат да се зададат към експертите на НОИ: http://www.nssi.bg/

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНормативни актовеЛайфстайлНовиниАнкетиСнимкиЛюбопитноПсихологияОбразованиеИсторияОрганизацииЗдравни съветиСтатистически проучвания