Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Възрастни хора Условия, при които лицата не могат едновременно да получават повече от една пенсия

Условия, при които лицата не могат едновременно да получават повече от една пенсия

Условия, при които лицата не могат едновременно да получават повече от една пенсия  - изображение

Нормативният акт, уреждащ условията, важни за получаването на повече от едно пенсионно възнаграждение, е Кодексът за социално осигуряване (КСО). Когато българските граждани отговарят на необходимите изисквания за превеждането на различни видове пенсионни възнаграждения, те могат да ги получават в съгласие с условията, описани в чл. 101 от КСО.

Въпреки това, съгласно алинея 1 от същия член, лицата не могат едновременно да вземат следните пенсионни възнаграждения:

- за осигурителен стаж и възраст и наследствено пенсионно възнаграждение за осигурителен стаж и възраст;

- персоналното или наследствено пенсионно възнаграждение за осигурителен стаж и възраст не може да се получава заедно с персонално или наследствено пенсионно възнаграждение за инвалидизация вследствие на общо заболяване;

- персонално пенсионно възнаграждение за инвалидизация вследствие на общо заболяване и наследствено пенсионно възнаграждение за инвалидизация вследствие на общо заболяване;

- социално пенсионно възнаграждение за старост, социално пенсионно възнаграждение за инвалидизация и персонално пенсионно възнаграждение с друго такова.

Според съдържанието на чл. 101, ал. 3 (а) от КСО хората, които имат право да получават повече от едно пенсионно възнаграждение, имат възможност да си изберат да получават една от пенсиите в пълен размер (обикновено се избира тази с най-голяма стойност) и 50 % от останалите, на които има право.

Според съдържанието на ал. 4 от същия член на КСО е описано, че когато военноинвалидите навършат възрастта съгласно чл. 68 на КСО имат възможност да вземат целите суми и от двете пенсии, които им се полагат -  военна инвалидност и за осигурителен стаж и възраст.

Алинея 5 от чл. 101 от КСО при отпускането на наследствено пенсионно възнаграждение на наследниците на военноинвалид, получавал и двете пенсионни възнаграждения по чл. 101, ал. 4 от КСО в пълен размер, като основа се взема пълният размер и на двете възнаграждения.

Разпоредбата на  чл. 101, алинея 6 от КСО описва, че родителите нямат право да вземат едновременно персонално и наследствено пенсионно възнаграждение, като изключение правят родителите на хора, починали по време при наборна военна служба. Поради това, когато родителите имат правото да получават и двата вида пенсии, им се превежда тази с по-голям размер.

Според написаното в алинея 7 на същия член на КСО родителите на лица, починали по време на наборна военна служба имат право да вземат пълния размер личното си пенсионно възнаграждение, както и  наследствената пенсия за военна инвалидност.

Алинея 3 на член 84 от КСО описва, че добавката (превеждана по чл.84 от кодекса) от пенсията или сбора от пенсиите, получавал  съпруг/съпруга няма как да се взема заедно с наследственото пенсионно възнаграждение от същия наследодател.

Това са условията в КСО, според които лицата не могат да получават едновременно повече от една пенсия. 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлНовиниАнкетиОрганизацииЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияСнимкиСтатистически проучванияНормативни актовеИсторияСпортГеографияПроизводители