Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Документи за получаване на персонални пенсии

Документи за получаване на персонални пенсии

Документи за получаване на персонални пенсии - изображение

Персоналните пенсионни възнаграждения, присъждани при изключителни случаи, са регламентирани според заложеното в чл. 92 от Кодекса за социално осигуряване. Те се получават след взето решение от Министерския съвет по предложение на министрите на финансите и труда и социалната политика.

За да се присъди това пенсионно възнаграждение трябва да се подготвят следните документи:

• ако лицето не е пълнолетно законният му представител трябва да подаде заявление, което да бъде адресирано към НОИ. Заявлението трябва да съдържа конкретните мотиви, налагащи отпускането на пенсионното възнаграждение, данните за самоличност, както и гражданското състояние на детето. Ако лицето е пълнолетно може да подаде самостоятелно заявлението си.

• нужно е разпореждане на длъжностно лице, работещо в НОИ. С това разпореждане се отказва превеждането на наследствено пенсионно възнаграждение. Когато такова разпореждане не е постановено, лицето трябва да представи документи, които доказват липсата на основания за отпускането на друг вид пенсионно възнаграждение, или документ, деклариращ че наследодателят не е натрупал достатъчен осигурителен стаж.

• решение за внасянето на предложение към Министерскиюя, което е взето на сесия на общинския съвет.

• декларация, в която фигурира за семейното и имотно състояние, годишните доходи на член от семейството за 12 месеца преди датата на подаването на заявлението до общинския съвет.

• за многодетните майки са необходими документи, удостоверяващи раждането и отглеждането на 5 и повече деца до навършването им на 18 години, удостоверение от родителите, което се подава в общината и гарантира, че лишени или с ограничени родителски права.

• лица, които са се грижили повече от 10 години за инвалиди, които са част от семействата им, решение на ТЕЛК, удостоверяващо, че лицето е било инвалид през периода на десетилетието, а намалената трудоспособност трябва да е над 90%. Многодетните майки и лицата, грижили се в продължение на повече от десетилетие за инвалид трябва да се представи и документ, потвърждаващ придобит осигурителен стаж за не по-малко 3 години.

• за децата, които нямат право на пенсионно възнаграждение от починал родител се представя удостоверение за наследници.
Персоналните пенсионни възнаграждения са 90 % от социалната пенсия за старост, която от 1 юли 2015 г. следва да се увеличи от 113 лв. на 115,15 лв.

Персоналните пенсионни възнаграждения са 90 % от социалната пенсия за старост, която от 1 юли 2015 г. следва да се увеличи от 113 лв. на 115,15 лв.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниАнкетиОрганизацииЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияСнимкиНормативни актовеСтатистически проучвания