Начало Социални грижи Трудова ангажираност Обезщетения Отпускане и изплащане на краткосрочни обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване

Отпускане и изплащане на краткосрочни обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване

Отпускане и изплащане на краткосрочни обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване - изображение

Отпускането и изплащането на краткосрочните обезщетения и помощите от държавното обществено осигуряване се уреждат и дефинират подробно от нормативна гледна точка в глави четири и четири "а" от Кодекс за социално осигуряване, а също така и в подзаконовите нормативни актове по неговото прилагане.

Финансовите обезщетения за кратък срок осигуряват заместване за определен период на загубените доходи от упражняването на дейности при настъпването на рисковете "Временна нетрудоспособност", "Временно намалена трудоспособност", "Майчинство" и "Безработица". Този вид подпомагане се превежда от Националния осигурителен институт по декларираните от различните групи лица лични сметки в избрани от тях банки.

Правото на получаване на този тип обезщетения е обусловено от размера и тяхното участие в задължителното обществено осигуряване за периоди, които предхождат настъпването на определените рискове.

Документацията, свързана с определянето на правото и размерите на краткосрочните финансови обезщетения и помощта от държавното обществено осигуряване се подава в компетентните териториални подразделения на Националния осигурителен институт.

Фондовете на държавното обществено осигуряване се превеждат помощи за:

- финансови обезщетения при временна нетрудоспособност;

- финансови обезщетения при трудоустрояване;

- финансови обезщетения за майчинство;

- финансови обезщетения за безработица по Кодекса за социално осигуряване;

- финансови обезщетения за безработица по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България;

- финансово подпомагане от държавното обществено осигуряване;

Националният осигурителен институт реализира и възложената му отговорност по отпускането и изплащането на гарантираните вземания по Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя.

Надзорът, обвързващ се със спазването на отговорностите, фигуриращи в нормативните актове по държавното обществено осигуряване и по отпускането и изплащането на гарантираните вземания, се гарантира от контролиращите органи на Националния осигурителен институт.

 

 

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛайфстайлАнкетиНормативни актовеИсторияСнимкиЛюбопитноОрганизацииЗаведенияПсихологияЗдравни съветиСтатистически проучванияЛеченияРецептиОбразованиеСпорт