Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Мая Манолова: Гражданите имат право да избират формулата, по която ще се пенсионират

Мая Манолова: Гражданите имат право да избират формулата, по която ще се пенсионират

Мая Манолова: Гражданите имат право да избират формулата, по която ще се пенсионират - изображение

Националният омбудсман се обяви категорично против новата формула, по който се изчисляват пенсиите у нас и която за пореден път тези дни провокира недоволство, дискусии, спешни срещи на високо ниво и множество коментари.

В специална позиция Мая Манолова припомня, че още през октомври 2018 г. тя е изразила притеснение в становището си по проектозакона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

Още тогава е насочила вниманието към факта, че според проекта пенсиите ще бъдат изчислявани само според доходите след 2000 г., а не от 1997-а, откогато действа електронният регистър на НОИ. Това лишава хората от възможността да изберат най-добрите години след 1997-а, но и от още три години осигурителен доход. В становището си за проектозакона за ДОО тя настоява всички промени и решения да бъдат направени според установения ред и правилата при това след обществено обсъждане и при задължителна предварителна оценка на въздействието.

Изразявайки съжаление, че нейните предупреждения са били неглижирани, Мая Манолова казва още, че от януари 2019-а в канцеларията й са постъпили жалби на хора, засегнати от новия начин на изчисление.

Омбудсманът заявява, че съществува обществено напрежение, тревога и особено силно чувство за липса на справедливост и за ограбване на осигурителния доход на българите.

Определя предварителните данни на НОИ като напълно безпочвени, защото очевидно 31% от хората ще бъдат потърпевши, което на фона на бъдещите над 67 000 пенсионери означава, че става дума за близо 21 000 души.

Решението, което Мая Манолова предлага, е хората да имат право на избор по коя формула да се определи размерът на пенсиите им.

В края на позицията си омбудсманът информира, че ако не бъдат предприети законодателни промени, които да решат проблема, тя ще се сезира КС за установяване на противоречието на Закона с Конституцията на страната.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: ombudsman.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниАнкетиОрганизацииПсихологияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съвети