Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Кабинетът одобри стратегически документи за средствата в „Сребърния фонд“

Кабинетът одобри стратегически документи за средствата в „Сребърния фонд“

Кабинетът одобри стратегически документи за средствата в „Сребърния фонд“ - изображение

Инвестиционната политика в дългосрочен план и средносрочната стратегия за инвестиране в Държавния фонд за гарантиране на устойчивост на пенсионната система, известен като „Сребърен фонд“, приеха министрите на редовното си заседание.

Преди санкцията на кабинета „Борисов“ двата документа бяха одобрени от УС на фонда. Според тях консервативният начин, по който се управляваха и до момента активите, се запазва. Най-добрата алтернатива за инвестиране на средства от „Сребърния фонд“ ще бъдат депозитите в БНБ.

Двата документа ще се актуализират всяка година и това ще бъде съобразено с финансовите пазари.

Според експертите подходът дава възможност за бърза и адекватна промяна на инвестиционната политика.

В същото време ден след правителственото заседание стана ясно, че таванът на пенсиите няма да отпадне. Кабинетът и синдикатите са постигнали съгласие по този и други актуални въпроси, свързани с доходите на българите.

От 1 юли 2019-а максималният размер на пенсията вече ще бъде 1200 лв. В момента той е 910 лв. Президентът на КНСБ заяви, че по този начин от общо 65 000 души 41 000 ще получат това, което им се полага.

Друга от договорките е свързана с енергийните помощи, които ще бъдат увеличени с 50%, за което са необходими 40 000 000 лв.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: gov.bg
Снимка: pravatami.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлАнкетиСоциални грижиОрганизацииЛюбопитноЗдравни съвети