Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Възрастни хора Условия, при които лицата имат право едновременно да получават повече от една пенсия

Условия, при които лицата имат право едновременно да получават повече от една пенсия

Условия, при които лицата имат право едновременно да получават повече от една пенсия  - изображение

Нормативният акт, уреждащ условията, важни за получаването на повече от едно пенсионно възнаграждение е Кодексът за социално осигуряване (КСО). Когато гражданите отговарят на нужните изисквания за превеждането на различни видове пенсионни възнаграждения, те могат да ги получават в съгласие с условията, описани в чл. 101 от КСО.

Алинея 3 на член 84 от КСО описва, че добавката (превеждана по чл.84 от кодекса) от пенсията или сбора от пенсиите, получавал  съпруг/съпруга няма как да се взема заедно с наследственото пенсионно възнаграждение от същия наследодател.

В съгласие с тези разпоредби едновременно могат да се получават едновременно следните пенсионни възнаграждения:

1. Лично пенсионно възнаграждение за осигурителен стаж и възраст и лично пенсионно възнаграждение за инвалидизация вследствие на професионално заболяване или злополука на работното място. Възнаграждението с по-висока стойност се изплаща в пълен размер, а второто е 50 %;

2. Лично пенсионно възнаграждение за осигурителен стаж и възраст и лично пенсионно възнаграждение за инвалидизация. И в този случай се изплаща по-високата сума и 50% от по-малката. След навършването на нужната възраст по чл. 68 от КСО и двете пенсионни възнаграждения се получават в пълен размер;

3. Лично пенсионно възнаграждение за осигурителен стаж и възраст и лично пенсионно възнаграждение за гражданска инвалидност. Възнаграждението с по-висока стойност се изплаща в пълен размер, а второто е 50 %;

Ако лицето е с определен процент трайно намалена трудоспособност, а видът/степента на увреждането му е повече от 71 %, към пенсионното възнаграждение или към сбора от пенсиите се превежда и социално пенсионно възнаграждение за инвалидизация, което е в рамките на 25 %. Пенсията се взема единствено за отпуснатите до 31 декември 2014 г. социални пенсионни възнаграждения за инвалидизация.

Ако пенсионерът има дете, загинало по време на наборна военна служба, към персоналното му пенсионно възнаграждение се прибавя и наследственото пенсионно възнаграждение за военна инвалидност, като в този случай последното се получава в пълен размер, съгласно чл. 81 от КСО.
Към описаните по-горе варианти за съчетаване на пенсионните възнаграждения може да се прибави и наследствената пенсия за инвалидизация вследствие на професионална болест или инцидент на работното място от починал съпруг (или наследствено пенсионно възнаграждение за военна инвалидизация, за гражданска инвалидизация от починал съпруг, ако е отпусната по отменения Закон за пенсиите). Наследственото пенсионно възнаграждение се превежда в рамките на 50 % към останалите пенсии.

Ако превежданият размер на наследственото пенсионно възнаграждение е по-неблагоприятен от този на добавката, фигурираща в чл. 84 от КСО, към сбора от пенсионните възнаграждения се превежда добавка по чл. 84 от КСО.

Ако починалият съпруг/съпруга е вземал няколко пенсионни възнаграждения, добавката която следва да получава е в рамките 26,5 % от сбора от пенсионните възнаграждения, които е получавал починалият съпруг.

Към сбора на описаните по-горе пенсии може да се превеждат и друг вид добавки, които се получават съгласно разпоредби на КСО или други закони и нормативни актове.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлНовиниАнкетиОрганизацииЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияСнимкиСтатистически проучванияНормативни актовеИсторияСпортГеографияПроизводители