Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Условия за придобиване право на пенсия през 2017 година според чл. 69 б, ал. 4 от КСО

Условия за придобиване право на пенсия през 2017 година според чл. 69 б, ал. 4 от КСО

Условия за придобиване право на пенсия през 2017 година според чл. 69 б, ал. 4 от КСО - изображение

Българските граждани, придобили осигурителен стаж в рамките на 10 години и са работили в инженерно-техническите специалности, както и ръководните служители (до ръководител на участъци включително), трудещи се под земята в подземните рудници, в подземните геологопроучвателни и хидротехнически обекти, в тунелното и подземното минно строителство имат възможност да се възползват от правото си да се пенсионират преди навършването на възрастта, фиксирана в чл.68 от КСО. Това може да се реализира при условие, че са натрупали сбор от възраст и осигурителен стаж 90 и са достигнали до 52 години и 4 месеца възраст при мъжете и 47 години и 4 месеца възраст при жените.

Ако по една или друга причина трудовият договор на споменатите по-горе лица е прекратен на основание чл. 328, ал. 1, т. 1 и 2 от Кодекса на труда, те могат да се пенсионират не по-рано от навършване на 45 години и 4 месеца, стига да имат сбор от стаж и възраст 90 и 10 години натрупан осигурителен стаж, натрупан при посочените по-горе условия. Те могат да се проверят и в таблицата, касаеща чл. 69 б, ал. 4 от КСО.В случаите, когато лицата са упражнили правото да се пенсионират съгласно чл. 69 б, ал. 4 от КСО, те няма как да сключат трудов договор за работа по условията на първа трудова категория до навършването на възрастта по чл. 69б, ал. 1 или по чл. 168, ал. 1, т. 1 от КСО.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиОрганизацииНовиниЛайфстайлПсихологияЛюбопитноЗдравни съвети