Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Случаи, при които можем да закупим осигурителен стаж при пенсиониране

Случаи, при които можем да закупим осигурителен стаж при пенсиониране

Случаи, при които можем да закупим осигурителен стаж при пенсиониране - изображение

Закупуването на осигурителен стаж е любопитна възможност, която се предоставя от страна ни на заинтересованите лица. Като осигурителен стаж при пенсиониране, например, се зачита времето, когато лицето се е обучавало, завършвайки висшето или полувисшето си образование, както и периодът за завършване на докторантура (той е формулиран в нормативен акт, касаещ лицата, придобили образователна и научна степен "доктор"). Тези български граждани биха могли да си закупят осигурителен стаж, стига да внесат за своя сметка вноските си за осигуряване, които се изчисляват върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се. Той, от своя страна е определен в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване към конкретната датата, на която е внесена сумата. За осигурителен стаж (в този случай) се счита времето, в което са постъпили вноските, но не може да надвишава срока на обучението, заложен в учебния план на конкретната завършена специалност.

Друга възможност, при която лицето има шанс да си закупи осигурителен стаж при пенсиониране е периодът, за който лицата са навършили определената възраст по чл. 68, ал. 1 от КСО, но не им достигат до 5 осигурителни години стаж, за да могат да се възползват от правото си да получават пенсионно възнаграждение по същия член. За целта, разбира се, те трябва да са внасяли осигурителните си вноски, начислени върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за датата, на която е направено внасянето на сумата.

Третият вариант, при който лице може да си закупи осигурителен стаж при пенсиониране е, когато осигурителните вноски по чл. 9а, ал. 1 от КСО са преведени за периоди на обучение, които са по-малки от 5 години. В този случай българският гражданин може да внесе нужната сума за осигуряване по чл. 9а, ал. 2 от КСО, покриваща разликата до 5-те години.

Още по темата:

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиОрганизацииНовиниСтатистически проучванияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съвети