Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Работодателите се обявиха против увеличението на минималната работна заплата

Работодателите се обявиха против увеличението на минималната работна заплата

Работодателите се обявиха против увеличението на минималната работна заплата - изображение

По време на заседанието на тристранния съвет стана ясно, че работодателските организации са против увеличението на минималната работна заплата. Обсъждането на проектопостановлението на МС за новия й размер през 2019 г. беше една от точките в дневния ред.

От Асоциацията на индустриалния капитал са категорични, че увеличението трябва да се отложи, а аргументите им са свързани с факта, че в петнадесет икономически дейности средната заплата е на нивото на минималната. В същото време в 38 браншови колективни трудови договора е договорено по-високо заплащане. За пореден път от АИКБ подчертаха, че не може да има такова тотално изравняване на заплащането за различните икономически дейности, а всичко трябва да бъде резултат от конкретно договаряне.

От своя страна социалният министър заяви, че повишението с 50 лв. на заплатата – от 510 лв. на 560 лв. е защита за хората с най-ниски доходи и целта е да бъде ограничен рискът от бедност сред работещите.

Бисер Петков подчерта, че предложението е по-високата минимална работна заплата да отговаря на икономическата и на социалната рамка.

Членовете на съвета не постигнаха споразумение и за заплащането на нощния труд. Министър Петков обяви, че работна група, част от която ще бъдат синдикатите и работодателите, ще подготви след Нова година промени в Кодекса на труда.

От КТ „Подкрепа“ реагираха остро на нежеланието за нощния труд да се плащат не сегашните 25 стотинки на час, което е подигравка с труда на хората, а 2,80 лв. на час. Димитър Манолов заяви, че очевидно правителството няма желание да реши въпроса, защото, според него, тази година то е раздало на „кого ли не и какво ли не, но не и на работещите хора“.

Социалните партньори обсъдиха още и проекта за промяна и допълнение на наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, с който ще настъпят промените, произтичащи от корекциите в закона за семейните помощи, които въвеждат месечна подкрепа за децата с един или двама починали родители. Проектът не получи подкрепа от страна на АИКБ, БСК и КТ „Подкрепа“, зад него застанаха от КНСБ, Съюза за стопанска инициатива, Търговско-промишлената палата и КРИБ.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: bnr.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛайфстайлЗдравни съветиАнкетиНормативни актовеЛюбопитно