Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Половината от фирмите не искат да има защита при уволнението на хора с увреждания

Половината от фирмите не искат да има защита при уволнението на хора с увреждания

Половината от фирмите не искат да има защита при уволнението на хора с увреждания - изображение

Повече от половината фирми в страната искат да отпадне защитата при уволнението на хора с увреждания показва проучване на Българската търговско-промишлена палата. Според бизнеса това е един от начините, по които държавата ще стимулира предприятията и те ще наемат повече хора с увреждания. Сред другите стимули са по-големите данъчни и осигурителни облекчения, опростяването на правилата, когато се кандидатства по насърчителни програми, финансова подкрепа за приспособяване на работното място.

45% от участниците в анкетата посочват, че би било добре парите за субсидирана заетост да са диференцирани и да бъдат отпускани не само за нискоквалифицирани служители, но и за висококвалифицирани, а субсидията да бъде в размер на 70% от средната заплата в бранша. Също такъв е процентът на фирмите, които определят като стимул възможността държавата да отпуска средства за допълнително обучение и квалификация, съобразени с изискванията на работодателите.

Интересно е и предложението за създаването на фонд, като в края на всяка година бизнесът заявява работните места, а бюрата по труда следят запълването на бройките, както и създаването на регистър за всички трудоустроени, които имат идентификационен номер.

Данните показват, че през последните три години едва 19% от фирмите са наели човек, който има увреждане, а 77% не са го сторили. 35% отговарят, че не са имали подобни кандидатури, а при други 32% причината е, че естеството на работа не им позволява наемането на такива хора, 10% не го правят заради защитата срещу уволнение.

Проучването показва още, че по-голямата част от бизнеса разчита на собствени средства, когато наема хора с увреждания и едва 17 на сто от фирмите са използвали програмите за субсидирана заетост, за да наемат по 1 човек.

От БТПП определят анкетата като любопитна на фона на идеите на социалното ведомство за въвеждане на квоти при наемането на хора с трайни увреждания, а когато те не бъдат изпълнени, фирмите да бъдат санкционирани.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: bcci.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЗдравни съветиНовиниЛайфстайлАнкетиНормативни актовеСпортЛюбопитноСнимкиАлт. медицинаПсихологияТестовеФизиологияОрганизацииИсторияЛечения