Начало Социални грижи Социална защита Социални осигуровки Кои са българите, чиито социални осигуровки се внасят от работодателите им

Кои са българите, чиито социални осигуровки се внасят от работодателите им

Кои са българите, чиито социални осигуровки се внасят от работодателите им - изображение

Когато друг внася задължителните осигурителни вноски за работниците си, последните нямат задължения във връзка със социалното им осигуряване. Обикновено този вид задължения се поемат от осигурителите. Служителите имат правото да се информират дали осигурителите им изпълняват задълженията си по закон онлайн (чрез ПИК на НАП).

Добре е да се има предвид, че редът за внасянето на осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване и допълнителното задължително пенсионно осигуряване в универсален пенсионен фонд (за родените след 31.12.1959 г.) и професионален фонд зависи от конкретното правоотношение, по което лицата полагат труда си. Тоест начините на внасяне на вноските за осигуряване вноски зависят от вида на договора, въз основа на който заинтересованите получават възнаграждението си. Например, такива българи са:

- наетите по "трудов договор" – те нямат задължение да внасят задължителните осигурителни вноски, както и да подават декларации, обвързани със задължителното социално осигуряване. Това е задължение на работодателите.

- наетите по "граждански договор" (полагащи труд без трудово правоотношение) - нямат задължение да внасят задължителни осигурителни вноски, както и да подават декларации, свързани със задължителното социално осигуряване (задължение да направят това имат възложителите по договора). Върху получените финансови възнаграждения по "граждански договор", самоосигуряващите се българи внасят и декларират осигурителните си вноски при определянето на окончателен размер на осигурителните доходи.

Трябва да се има предвид, че при някои българи задължителните осигурителни вноски за социално осигуряване са изцяло за тяхна сметка, но други лица имат задължение за внасянето и декларирането им (такива са: моряците; хората, пратени на работа в чужбина от български посредници, работещите в международни органи или организации със съгласието на компетентните български държавни органи, съпругът/съпругата на командировните служители в дипломатически служби за времето, през което са пребивавали в чужбина).

Източник: nap.bg

Снимка: Freepik

По статията работи: Виктория Милова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиОрганизацииНовиниАнкетиСтатистически проучванияСнимкиНормативни актове