Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да напуснем работа като професионалисти

Как да напуснем работа като професионалисти

Как да напуснем работа като професионалисти - изображение

Напускането на работата е индивидуално предизвикателство, вярно е. Все пак, има няколко общи препоръки, които могат да помогнат на всеки от нас да извърши въпросния акт максимално професионално. Ето на кои от тях ще обърнем специално внимание в следващите редове.

Най-напред, уведомете ръководителя си за намеренията си, а след това - членовете на екипа, с които се трудите. Колкото и да вярвате на колегите си, че ще съхранят "тайната" ви, това може и да не стане, а засекретената информация - да изтече по някой, не особено доброжелателен, информационен канал. Това, да си го признаем честно, не би изглеждало професионално. Затова, когато окончателно вземете решение да преустановите пътя си в компанията, направете го директно, обръщайки се към този, който има най-голямо отношение към казуса ви.

Важно е разговорът да прочете на живо, "лице-в-лице", ако обстоятелствата го позволяват. В краен случай, когато няма друга възможност, съобщете новината по телефон.
Срещата, разбира се, трябва да има ясна цел, и да протече в позитивен и дипломатичен тон. Когато говорите с работодателя си, действайте направо, без заобикалки – така ще спестите и неговото, и своето време. Обмислете отговорите на няколко важни въпроса, които има възможност да ви зададат: бихте ли останали, ако ви помолят да го направите; при какви условия; а готови ли сте да си тръгнете веднага, защото може да получите и такова предложение?

Когато получите разрешение за напускане, в следващите две седмици в периода на предизвестието си /ако имате такова/, не се изкушавайте да стартирате нови проекти, по-скоро – постарайте се да завършите настоящите си ангажименти. Както се казва, оставете зад гърба си не хаос, а ред и добри постижения.
Разделете се с колегите си по подобаващ начин, оценявайки факта, че с много голяма част от тях може би сте се чувствали добре да споделяте обща професионална среда. Благодарете за сътрудничеството, за доверието и отделеното време. С възрастта всеки от нас разбира, че съхранението на професионалните контакти може да бъде от полза в различни ситуации.

Е, желаем ви успех и попътен вятър!

По статията работи: Красимира Костадинова

Източник: themuse.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЗдравни съветиНовиниЛайфстайлАнкетиНормативни актовеЛюбопитноПсихологияСнимкиТестовеФизиологияОрганизацииАлт. медицинаИсторияЛечения