Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Кога да се пазарим за заплатата си и кога не

Кога да се пазарим за заплатата си и кога не

Кога да се пазарим за заплатата си и кога не - изображение

Трябва ли винаги да се пазарим за заплащането, когато сме на прага да започнем нова работа? А може би обратното – да не го правим никога? Или става дума за ситуация, в която, всеки, който изявява желание, просто трябва да вдигне ръка и да каже: "Повече, моля?" Известният американски кариерен консултант и блогър Джеси Флос смята, че, въпреки тези многобройни питанки, казусът съвсем не е толкова труден за разплитане. За да го докаже, Джеси дава няколко от своите ценни съвети по темата, с които пък ние ви препоръчваме да се запознаете в следващите редове, защото може наистина да са ви от полза. И така, кога да се пазарите?

Когато вече имате работна оферта (в писмен вид) в ръцете си

Флос, която участва в подбора на персонал повече от десет години, признава, че в практиката си е виждала много търсещи работа да допускат една и съща грешка – сериозно да обсъждат бъдещето си финансово възнаграждение, още преди да са получили предложение да се присъединят към екипа на съответната компания. Ще разполагате с много повече възможности да си осигурите релевантно на вашите очаквания заплащане, ако вече сте сигурни, че фирмата, в която кандидатствате, наистина има интерес да ви наеме, смята бологърката. С други думи, ако офертата вече е в ръцете ви, не се колебайте да й намерите контраоферта, в случай, че предложената не ви звучи удовлетворяваща. Но ако сте в период на изчакване на официалното "да", оставете пазаренето за по-нататък.

Когато можете ясно да изразите какъв ще бъде вашият принос в развитието на компанията

Ето нещо много важно: бъдещите ви работодатели не се интересуват грам от битовите ви разходи – от кредита, от заемите ви и прочее. Тях ги е грижа единствено за онова, което ще реализирате за постигане на просперитета на организацията, ставайки част от нея. Така че, ако имате вече оферта и тя не ви харесва, кажете, че искате повече, но по-важното – покажете, че си струва за вас да бъдат похарчени повече пари от предвиденото. Иначе казано, обяснете ясно какъв ще бъде вашият принос в компанията, с който ще заслужите допълнителната инвестиция, направена във вас.

Когато заплащането е прекалено ниско

Ако, осъзнавайки колко ниска е предложената сума, се почувствате ядосани, гневни и дори - на ръба на лудостта, помислите как тази заплата ще ви кара да се чувствате след един, шест месеца или три години, ако решите да се съгласите с нея, а всъщност въобще не я одобрявате. Истината е, че бъдещият ви работодател заслужава да назначи кадър, който е ентусиазиран да стане част от организацията, а вие – работа, която да ви удовлетворява. Така че тук пазаренето е задължително и, ако то не доведе до желаните и за двете страни резултати, поне ще сте опитали.

Когато ви предложат по-малко от очакваното, но наистина харесвате компанията

Джеси споделя, че веднъж или два пъти е губила кандидат, предлагайки му по-ниско от очакването от него заплащане. "Загубих ги [кандидатите], защото, вместо внимателно да обсъдят с мен разочароващата оферта, те се обидиха и си тръгнаха. Смятам това за глупаво, особено ако наистина харесваш компанията".

По статията работи: Красимира Костадинова
Източник: themuse.com
Снимка: freeimages.com/David Playford

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиАнкетиЛайфстайлЛюбопитно