Начало Социални грижи Добрите практики Актуално МОТ препоръчва да се работи четири дни седмично

МОТ препоръчва да се работи четири дни седмично

МОТ препоръчва да се работи четири дни седмично - изображение

Международната организация на труда смята, че е време да се премине към работа само четири дни в седмицата. Експертите й препоръчват да се намали темпото, водени на първо място от грижа за работещите, но и убедени, че при добра организация това е напълно постижимо и реално и от преминаването към подобен режим, бизнесът няма да загуби.

По-вероятно е да спечели, особено ако се вземе под внимание мнението на представителите на Асоциацията на индустриалния капитал у нас, според която ефективността на работещите е в рамките на 60% от деня. Бившият социален министър и настоящ директор на Балканския институт за труда и социалната политика Иван Нейков смята, че при добра организация и сега човек може да свърши работата си за 6, а не за 8 часа.

Не е за пренебрегване и мнението на психолозите, според които огромната натовареност и шеметен ритъм на следващи един след друг работни дни оказват негативно влияние върху работещите. Стресът на работното място е причината и за множество заболявания. Между другото точно по отношение на стреса на работното място през юли Европейската конфедерация на профсъюзите настоя да бъде изработена европейска директива за борба с него.

Един от начините да се успокои темпото, а работата да бъде свършена както навреме, така и професионално и добре, е, работещите сами да определят времето, което да й посветят, както и част от ангажиментите си да изпълняват от вкъщи.

За жалост в България по този начин действат едва 0,3% от хората, докато в Холандия, например, процентът е 13. У нас се спазва стандартът, който е характерен за всички страни от ЕС – работа в рамките на 40 часа седмично.

Тук е мястото да припомним, че конвенцията за намаляването на работното време до 40 часа седмично, известна като Конвенцията за четиридесет часа е приета на 22 юни 1935 г. от МОТ. Един от аргументите за този акт е желанието работниците да имат възможността да се възползват от техническия прогрес. А първото, което записват в документа е, че 40-часовата седмица в никакъв случай не бива да намали жизнения стандарт на работещите.

До момента има няколко опита работната седмица да бъде само 4 дни. Първият от тях е в средата на 50-те години на миналия век в САЩ. В щата Юта вземат подобно решение, но за съжаление бързо връщат старото положение. Оказва се, че американците искат и в петък администрацията да работи, та да си свършат работата.

През юли тази година дойде добрата новина от Нова Зеландия. В продължение на два месеца инвестиционната фирма Perpetual Guardian тества работа четири дни в седмицата. Резултатите са категорични – повишена производителност и понижени нива на стрес у служителите. Изпълнителният директор споделя, че е пожелал да създаде по-добра среда за екипа си. Успял е.

В този смисъл не бива да се забравя, че бизнесът, това всъщност са хората, а грижата за тях би трябвало да е водеща.

Дали в България е възможно да се премине към подобен режим ? Точно сега е почти нереално, както едва ли може да се надяваме и да заприличаме на Франция, където работят 35 часа на седмица. Но е напълно възможно скоро да се появи българска фирма, която по примера на новозеландската да опита и да въведе работа само четири дни в седмицата.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: nova.bg
Снимка: cadre-dirigeant-magazine.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЗдравни съветиНовиниЛайфстайлАнкетиНормативни актовеПсихологияЛюбопитноСнимкиТестовеФизиологияОрганизацииАлт. медицинаИсторияЛечения