Начало Социални грижи Добрите практики Актуално БСК поиска извънредният труд да се увеличи двойно

БСК поиска извънредният труд да се увеличи двойно

БСК поиска извънредният труд да се увеличи двойно - изображение

В писмо до социалния министър членовете на БСК предлагат работещите да имат възможността да полагат два пъти повече извънреден труд, отколкото в момента. Предложението на камарата е да отпадне общата забрана за полагане на извънреден труд. Според действащите в момента правила той е забранен, допускат се изключения, а ограничението е този вид труд да бъде най-много 150 часа за една година.

Бизнесът настоява за двойно увеличаване на часовете, които от 150 да станат 300. Хората ще работят по този начин само по собствено желание и спазвайки задължително почивката.

Сред другите предложения са периодът, в който компаниите въвеждат непълно работно време заради икономически причини, също да е два пъти по-дълъг и от 3 да стане 6 месеца, както и да има възможност периодът за сумирано изчисляване на работното време да се увеличи от 6 на 12 месеца, независимо от сферата на дейност. За пореден път от БСК настояват да бъдат премахнати случаите на натрупване на отпуск, както е, например, при майчинството.

В писмото до министър Петков се отбелязва още, че би било добре да се облекчи разрешителният режим за работа на младежите от 15 до 18 години, които работят по дуалната система. Прагът на възраст за приемане на работа да се понижи и от 16 години да стане 15.

Бизнесът настоява и за регламент на т.нар. трудов договор за „нулеви часове“, при който работникът е на разположение и отива да извърши определена работа, когато бъде повикан.

Не на последно място работодателите искат да се облекчат задълженията им, свързани с определянето на места за трудоустроените и отново настояват за преразглеждане на квотите за наемане на хора с увреждания.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: bia-bg.com
Снимка: еxpert.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛайфстайлЗдравни съветиАнкетиНормативни актовеЛюбопитноСнимкиПсихологияФизиологияСпортИсторияЛечения