Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Превеждане на пенсионни възнаграждения, когато има смяна на адреса на пенсионера

Превеждане на пенсионни възнаграждения, когато има смяна на адреса на пенсионера

Превеждане на пенсионни възнаграждения, когато има смяна на адреса на пенсионера - изображение

Добре е да се знае, че при смяната на адреса, на който са получавани пенсионните възнаграждения, заинетересованите лица трябва да подадат заявление до териториално подразделение на националния осигурителен институт по постоянен адрес. За целта те трябва да предоставят документи за самоличност или удостоверение за регистрация по настоящ адрес.

Подготвеното заявление може да се изпрати и по електронен път, единствено трябва да е подписано с персонален идентификационен код (ПИК) и ЕГН/ЛНЧ или с квалифициран електронен подпис.
Когато новият адрес на пенсионера се намира в рамките на друго териториално подразделение на осигурителния институт, пенсионната му преписка трябва да бъде изпратена в съответното подразделение на осигурителния институт.

В случаите, когато пенсионерът пребивава временно в определен град или село, той би могъл да получава пенсионното си възнаграждение посредством пощенската станция, обслужваща адреса на пребиваването. В тази ситуация е нужно да бъде подадено заявление до конкретната пощенска станция, в която заинтересованото лице иска да получава пенсията си. Ако няма как финансовата сума за пенсията да бъде изтеглена от лицето в рамките на същия работен ден, касиерът-платец съобщава на пенсионера какви са възможностите за изплащането на парите на някоя възможна дата в срока, в който се превеждат пенсионните възнаграждения (от 7-мо до 20-то число на месеца).

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиОрганизацииНовиниЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съвети