Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Отпускане на персонална пенсия

Отпускане на персонална пенсия

Отпускане на персонална пенсия - изображение

Разпоредбата на чл. 92 от Кодекса за социално осигуряване /КСО/ предвижда Министерският съвет да отпуска пенсионни възнаграждения на лица, по отношение на които не са изпълнени някои от изискванията на административния акт. Това се случва при изключителни ситуации, които са в съгласие с определените от Министерския съвет условия и ред.

Персонални пенсионни възнаграждения в изключителни случаи биха могли да се отпускат при следните категории български граждани:


- децата, които нямат право да получават наследствено пенсионно възнаграждение от починал родител;

- жени, които са достигнали възрастта, упомената в чл. 68, ал. 3 от КСО, които са родили и отгледали 5 и повече деца до навършването им на 18 години;

- българи, които са достигнали възрастта, упомената в чл. 68, ал. 3 от КСО, които са се грижили повече от 10 години за инвалиди – представители на семействата им, имащи нужда от помощ; за представители на семейството се считат съпрузите, възходящите и низходящите им роднини по права линия.

За превеждането на този вид пенсионно възнаграждение се въвежда и допълнително изискване – годишните доходи на член от семейството на лицето трябва да са по-малки от сбора на гарантирания минимален доход за България през последните 12 месеца преди подаването на искане за пенсия. От 01.01.2009 г. гарантирания минимален доход за страната ни е 65 лв. за месец.

Определянето на годишните доходи за членовете на семейството се считат съпрузите, децата до 18 години, ако не са сключили брак, както и децата над тази години, ако са нетрудоспособни, нямат други доходи и не са сключили брак.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНормативни актовеЛайфстайлЛюбопитноОрганизацииСнимкиПсихологияНовиниИсторияАнкетиЗдравни съветиСпортГеографияПроизводители