Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Одобриха наредба за електронните документи в трудовото досие на работещите

Одобриха наредба за електронните документи в трудовото досие на работещите

Одобриха наредба за електронните документи в трудовото досие на работещите - изображение

Министерският съвет одобри нова Наредба за вида и изискванията към създаването и съхраняването на електронни документи в досието на работещите. Правилата определят вида на документите както и самото им създаване, опазване и размяна.

Изискванията дават сигурност за произхода и целостта, но и за дългосрочното запазване на информацията, което от своя страна гарантира правната валидност на електронния документ и това няма да се промени, независимо от новите технологии. Под всички документи, които ръководителят изготвя, е задължително да стои неговия квалифициран електронен подпис.

Отделено е нужното внимание и на информационните системи, които използват работодателите. Те трябва да бъдат такива, че да не позволят нито случайното, нито незаконното унищожаване на документите. Не бива да допускат и неправомерен достъп или възможността личните данни да бъдат променяни или пък разпространявани.

Според новата наредба е необходимо изричното съгласие на работещия при размяна на електронни документи между него и ръководителя. Самото изпращане и получаване ще се осъществява с препоръчана електронна поща, чрез която може да бъде доказано кога е получено всяко съобщение.

Уточнено е, че всички разходи по отношение на електронните документи са за сметка на работодателя.

Продължава да е възможно обаче документите в досието да бъдат създавани и на хартия, се посочва още в наредбата.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноСоциални грижиИзследванияНормативни актовеИсторияПроизводителиЛечения