Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Смяната на адреса за получаване на пенсионните възнаграждения – през 2018 г. с по-малко документи

Смяната на адреса за получаване на пенсионните възнаграждения – през 2018 г. с по-малко документи

Смяната на адреса за получаване на пенсионните възнаграждения – през 2018 г. с по-малко документи  - изображение

Експертите от Министерството на труда и социалната политика напомнят на заинтересованите лица, че при смяната на адреса, посочен за получаването на пенсионните възнаграждения, вече няма да е нужно да се предоставят удостоверения за регистрация по настоящ адрес, които се изискваха до този момент.

Тази възможност е част от одобрените от правителството промени, нанесени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. Това е направено, за да бъде облекчена в максимална степен административната тежест за пенсионерите. Новите текстове предвиждат, че ако лицето, получаващо пенсия по банкова сметка, почине – неговите наследници вече не е нужно да предоставят в банката документи от осигурителния институт за закриване на сметката. Институциите следва да набавят сами нужните данни по служебен път.

Ако по някаква причина е невъзможно да се издаде удостоверение за наследници, към нужните документи за отпускане на наследствено или персонално пенсионно възнаграждение, вече има възможност да бъде приложен и друг актуален официален документ, удостоверяващ родствената или семейна връзка между лицето и починалия. Така ще бъдат разрешени и случаите, когато поради чуждо гражданство на починалия родител или съпруг, удостоверението за наследници не може да се издаде и приложи към заявлението за отпускане на пенсионното възнаграждение.

Предложено е при служебно преизчисляване, осъвременяване или определяне на нови размери на пенсиите (вследствие на промени в минималните размери, описани в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване) или на основание постановление за определянето на нови размери на социалната пенсия за старост, разпорежданията да се връчват само по желание на заинтересованите лица. Така описана, промяната не нарушава правата на лицата, тъй като възможността те да се снабдят с екземпляр от разпореждането не е ограничена със срок. Предвижда се, че срокът за обжалване да започне да тече от датата на връчването.

По статията работи: Виктория Милова

Източник: mlsp.government.bg

Снимка: belrynokby.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиОрганизацииЛайфстайлНовиниЛюбопитноЗдравни съвети