Начало Социални грижи Трудова ангажираност Обезщетения Неизползвани дни от платения отпуск

Неизползвани дни от платения отпуск

Неизползвани дни от платения отпуск - изображение

Съществува изискване, въведено още през 2010 година в Кодекса на труда, при което до 31.12 фирмите следва да изготвят графици за използването на полагаемите платени годишни отпуски от служителите. Промените в Кодекса са предвидили нови норми за ползването и отлагането на брой дни от платения годишен отпуск. Новите норми също така предвиждат и, че отпускът ще следва да се погасява с отминаването на 2 години от края на годината, за която се полага.

В случай, че някой служител има неизползвани дни отпуск за 2012, той следва да погаси две години след 31.12.2012 , като реално този период е до 31.12.2014 година. След този момент неупотребените дни не могат да се ползват, а при евентуално прекратяване на трудовия договор те не и заплащат във вид на компенсация за безработица от работодателя.

Кодексът на труда (КТ) е въвел конкретно правило за работниците, ползвали отпуск за бременност, раждане или за гледане на дете, както и за тези, които са били за голям период от време в болнични, а поради тази не са имали възможността да ползват полагаемите си дни платен годишен отпуск в рамките на календарната година, за която се полага. В тези случаи правото на ползване на отпуска ще се погаси след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването.

Съществено е да се спомене, че основните начини за погасяването на дни по давност не се прилагат за натрупани до 31.12.2009 дни. Служителите имат правото да ползват този отпуск безсрочно, а при евентуално прекратяване на трудовото правоотношение работодателите за задължени да заплатят компенсация на работниците си за неупотребените дни.

Законът предвижда като базисен принцип изискването отпуската да се използва изрично за календарната година, за която е полагаема. Изключения от правилото се допускат в случаите, в които в самото предприятие или фирма има съществени и немаловажни причини. В тези ситуации работодателите могат да отложат със заповед ползването на до 10 дена отпуск за следващата календарна година. Ако служителите имат извинителни причини също имат право да изискат от фирмата отлагане до 10 дни за следващата година. КТ обаче е въвел изричното правило, че без значение от причината и начините за прехвърляне на дни за следваща календарна година, броят им по никакъв повод не бива да надхвърля 10.

Нерядко и поради разнообразни причини се случва служителите да не са използвали изцяло своя полагаем отпуск и им се налага да прехвърлят и повече от 10 дни. Правото да ползват дните няма да бъде погасено докато не премине давностният срок от две години. Става ясно, че работодателите са задължени да прехвърлят за следващата година всички дни платен отпуск, които работниците не са употребили в рамките на текущата година. Ако за това време се случи така, че работникът напусне, работодателят е длъжен да го обезщети и за прехвърлените дни неползван платен годишен отпуск.

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиНормативни актовеЛюбопитноЗдравни съветиЗаведенияПсихологияСнимкиИсторияЛичностиОрганизацииЛеченияЛайфстайлАнкетиСпорт