Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да ползвате отпуск, когато сте започнали нова работа?

Как да ползвате отпуск, когато сте започнали нова работа?

Как да ползвате отпуск, когато сте започнали нова работа?  - изображение

Ех, наближава пролетта, а с нея и лятото. След това започва и онова време от годината, когато мислите започват да блуждаят край плажните ивици, цветните напитки с хартиени чадърчета, освен ако току що не сте започнали нова работа. В този случай, вместо да се чудите как ще преживеете лятото без ден почивка, прочетете за това как да постъпите в този случай и открийте кои са най-често задаваните въпроси, касаещи темата.

Току що започнах нова работа, кога е удачно да си взема почивка?

Вероятно и Вие сте чували съвета: "Не си вземай отпуск в рамките на 6-месеца от старата на работата, защото до този момент тече срокът на изпитване, в който трябва да докажеш стойността си". Съгласете се, че това ще се постигне трудно, ако отпивате мохито край морския бряг.

След като сте били на работа в продължение на три месеца, вероятно сте натрупали известен опит на работната си позиция (и сте си създали рутината организмът Ви да е мобилизиран активно от 8 до 17 часа). В този случай може да прецените дали е удачно да поговорите с работодателя си и да го попитате дали е възможно да ползвате 3 дни отпуск (лошата новина е, че тези 3 дни няма да бъдат заплатени). Като цяло, при започване на работа през март (и не сте ползвали почивка до май), бихте могли да попитате дали може да ползвате отпуск от няколко дни през юни и юли.

Изключение правят компаниите, които имат по- либерална политика и стимулират служителите си да ползват често почивки. Такъв тип са новосъздадените дружества, които първоначално нямат възможност да изплащат на служителите си високи заплати и по тази причина компенсират недостатъка с гъвкаво работно време или възможност да се ползват повече дни за отпуск. Ако не сте сигурни каква е конкретната политика на компанията, за която работите, потърсете някои допълнителни насоки. Спомнете си попитан ли сте дали сте планували семейната си почивка и дали другите нови служители ползват отпуск. Ако отговорът е положителен – попитайте може ли да си починете за един или два дни.

Вече работите в компанията в продължение на няколко месеца, но все още се нуждаете от време, за да се „климатизирате”. Как може да определите най-доброто време, в което да резервирате ваканцията си?

Като нов служител, последното нещо, което трябва да направите, е да резервирате почивка по време на най-натовареното време от годината, или да разберете, че ваканцията Ви съвпада с важна фирмена среща. Така че, проверете всичко, преди да направите резервация.

Ръководителят ми изпраща имейли, когато почивам. Трябва ли да отговоря?

Всяко работно място има различни очаквания, когато става въпрос за поддържането на служебните контакти по време на почивката. Най-добре е да попитате предварително шефа си дали има допълнителни задачи за Вас, преди да излезете в отпуск. Разберете какви са очакванията му към вас, когато сте извън града. Открийте ще Ви се наложи ли да проверявате електронната си поща и по какъв начин трябва да се реагира при евентуални извънредни ситуации, свързани с работата?
В случай, че не сте провели този разговор – „играйте” сигурно. Отговорете на важните имейли или на тези, които са обвързани с кратки времеви срокове (лошата новина е , че може би ще се наложи да жертвате 30-тина минути от почивката си).

Ако трябва да бъдем искрени, не е нужно човек да си подаде оставката, нито да има скучно лято, само защото е започнал нова работа. Когато знаете кога и как да помолите за почивка, бихте могли да впечатлите своите ръководители и да удовлетворите страстта си към пътешествията.

По материала работи: Виктория Милова

Източник: themuse.com

Снимка: toucanholidays.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСоциални грижиЗдравни съветиНовини