Начало Социални грижи Парични обезщетения за бащите (3 част)

Парични обезщетения за бащите (3 част)

Парични обезщетения за бащите (3 част) - изображение

Бащите могат да се включат активно в отглеждането на своите малки наследници, възползвайки се от правото си на финансова компенсация за дете, навършило шест месеца за остатъка до 410-те календарни дни.

Условията за превеждането на тази помощ, са следните:


- детето да е живо;


- да не е оставено да се отглежда в институция;

 

- да не е дадено за осиновяване;


- да не е настанено в приемно семейство, при близки и роднини според записаното в чл. 26 от Закона за закрила на детето;


- бащата не трябва да е с ограничени родителски права, нито да е лишен от тях;


- осигуряването на майката не трябва да е прекратено;


Обстоятелствата, посочени по-горе в условията зависят от отделните случай. Те се упоменават в декларация-заявление, която е по утвърден образец. Трябва да се подаде и приложение № 14 към Наредбата за изчисляването и изплащането на финансовите компенсации и помощите от ДОО.

При наличие на промени в обстоятелствата, посочени в декларацията, помощта спира да се превежда. Бащите са задължени до 3 работни дни да уведомят за промяната и да подадат нова декларация по образец, както и приложение № 12 към същата наредба. Тези правила са разписани в (чл. 45б, ал. 5 от НРВПО и чл. 50, ал. 4 и ал. 7 от КСО).

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиИзследванияНовиниВидеоПсихологияАнкетиСтатистически проучванияНормативни актовеТестовеОрганизацииФизиологияАлт. медицинаИсторияЛеченияИнтервютаРецептиХранене при...СпортОбразованиеЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиБотаника