Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Права и помощи за родителите Времетраене на майчинството в България и другите европейски държави

Времетраене на майчинството в България и другите европейски държави

Времетраене на майчинството в България и другите европейски държави - изображение

В повечето страни от Европейския съюз майките получават от 70 до 100% от работното си възнаграждение за период от няколко месеца. След приключване на този срок в голяма част от страните е определен и добавъчен отпуск, но той е доста по-малка парична сума или въобще е неплатен. Изключение правят скандинавските страни, където моделът е доста по-благоприятен за майките. При всички страни от Стария континент работодателите строго спазват параметрите на закона и са задължени при всички обстоятелства да запазват работните места на своите служителки в майчинство.

В България след изтичане на времето от 410 дни майките могат да направят два възможни избора, които са подкрепени от Чл.53 и Чл.54 от Кодекса за социално осигуряване. При първия вариант (Чл.53) се ползва пълен размер на майчинството, който е 240 лева, като майките отглеждат децата си докато навършват две години. Вторият вариант позволява на майките да се върнат на работа, размерът на получаваната сума е наполовина, а децата започват да посещават детска ясла. При всяка възникнала промяна е необходимо да се подаде декларация до Националния осигурителен институт.

България

В България майчинството се заплаща шест седмици преди раждането на детето, като майката получава 90% от работното си възнаграждение (за 410 дни). През втората година майчинството е в размер на 83% от минималната работна заплата. Размерът на платения годишен отпуск за страната ни е 90% за първата година и 25% за втората година.

Белгия

В Блелгия се полагат 15 седмици платено майчинство, като 82% от заплатата на майката се изплащат за 30 дни и 75% за останалия период. Отпуските се изплащат в размер от 77% .

Майчинството в Белгия може да започне най-рано 7 седмици де се роди детето, но трябва задължително да се вземе поне последната седмица. След това белгийските майки имат право на платено майчинство за 8 седмици. Ако майката не вземе дните преди раждането, те се пазят, като могат да се ползват след майчинството или при боледуване на детето. През първите 30 дни жената получава 82% от възнаграждението си, а след това до края на отпуска- 75% от нея. Бащата също има право на 10 дни платен отпуск при раждането на дете.

Австрия

Майчинството е в продължение на 16 седмици. Майките получават 100% от заплатата си и 31% от отпуските след приключването на майчинството.

Кипър

Майките в Кипър ползват 16 седмици майчинство. За този период получават 75% от работното си възнаграждение и 23% от размера на отпуските си.

Чехия

Майчинството е в продължение на 28 седмици. То стартира от 6 до 8 седмици преди раждането, като майките получават 75% от работната си заплата и 38% от отпуската.

Дания

Майчинството в Дания е за 52 седмици. От тях 18 се получават от майката, а 2 от бащата. Изплаща се 100% от работното възнаграждение и 100% от отпуската.

Естония

Майчинството е в размер на 140 календарни дни (при многоплодна бременност или усложнения при раждането дните нарастват до 154), като то трябва да започне най-малко 30 дни преди датата на раждане.

Финландия

 Полагат се 105 дни майчинство. От тях не се зачитат неделите. Изплаща се 80% от заплатите. Тридесет дни се взимат преди раждането. Отпуските се изплащат в размер на 58% от размера на заплатата.

Съществува вариант татковците също да получават отпуск по бащинство. Неговата продължителност е 18 дни.

Щом изтече периода на майчинството финландските родители могат да се възползват от т.нар. "родителска помощ". Тя е за 158 дни и се изплаща след като приключи майчинството. В случаите на многоплодна бременност се прибавят и още 60 дни за всяко дете. При осиновяване на дете до 17 години родителите получават до 200 дни отпуск.

 Франция

 Майчинството е 16 седмици, като 6 се взимат преди и 10 след раждането. Ако бременността е патологична се получават 2 допълнителни седмици. Изплащат се 100% от размера на трудовото възнаграждение. Периода може да нарасне до 26 седмици, като от тях 8 са преди раждането (това е за родителите, имащи трето дете). 34 седмици (от които 12 преди раждането) ползват майките, имащи близнаци. Французойките получават 31 % от отпуските си.

 Германия

 Майчинството в Германия е 14 седмици (6 се взимат преди и 8 след раждането). При многоплодна бременност се прибавят допълнителни 12 седмици. Изплаща се 100% от заплатата и 84% от отпуската. Жените, които решат да отглеждат децата си да 14 месеца получават 65% от заплатата и 84% от отпуската си.

 Гърция

 Майчинството в Гърция се поема от IKA-ETAM. Времетраенето на майчинството е 119 дни. 56 от тях са преди раждането, а 63 дни след него. За този период майките получават 100% от заплатата си и 33% от отпуската. В Гърция съществува обезщетение за "закрила на майчинството". То отново се осигурява от IKA-ETAM и ако майките отговарят на изискванията могат да получат до 6 месеца.

Унгария

Майчинството в Унгария е 24 седмици. Унгарките получават 100% от заплатите си, а също така и всички натрупани неплатени отпуски в рамките на три години (по този начин се натрупват около 2 до 4 допълнителни месеца). Майките получават 39 % от отпуските си.

Ирландия

Майчинството в Ирландия е 26 седмици. Майките получават 80% от заплатата и отпуската си.

Италия

Майчинството в Италия е 22 седмици. На майките се изплащат 80% от заплатата и 34% от отпуските. Майчинството започва да тече месец преди раждането.

Латвия

Майчинството в Латвия е 112 дни. Изплащат се 100% от работното възнаграждение и 31 % от отпуските след майчинството.

Литва

Майчинството в Литва е една година. Майките получават 100% от заплатите и отпуските. В случай, че майката реши да отглежда детето си до две годишната му възраст, ще получава 70 % от заплатата си и 40% от отпуската си.

Люксембург

16 седмици е срокът на майчинството в Люксембург. Майките получават 100% от заплатата и 31% от отпуската си. Полагат се допълнителни 12 месеца, като те се разделят на два периода от 6 месеца.

Малта

Майчинството в Малта е 14 седмици. Изплаща се 100% от заплатата и 27% от отпуските. Пет седмици се взимат преди датата на раждане.

Холандия

Майчинството в Холандия е 16 седмици, през които майките получават 100% от заплатата си и 31% от отпуската.

Полша

Майчинството в Полша е 18 седмици. Изплащат се 100% от заплатата и 30% от отпуската. Седмиците нарастват до 31 ако са се родили близнаци.

Португалия

Майчинството в Португалия е 120 дни (при тях майката получава 100% от заплатата си). Има възможност дните да се удължат до 150 или 180 дни, но размерите на изплащащата се сума намалява съответно до 83 и 80%. Отпуската е 33%. Продължителността на майчинството може да се удължава с до 30 дни в случаите на споделен отпуск между родителите, при условие че всеки от тях вземе 30 последователни дни (или 2 периода от по 15 дни отпуск, след определе¬ните за майката дни след раждането на детето). В случай на многоплодно раждане се полагат 30 дни допълнително за всяко дете.

 Румъния

 Майчинството в Румъния е с продължителност от 126 дни. Задължително е 42 от дните да се вземат след раждане на детето, като майките получават по 85% от заплатата и отпуската си.

 Словакия

 Майчинството е 36 месеца. Майките получават 70% от заплатата и отпуската си. 8 седмици се вземат преди раждане, а при нормални условия оставащите 28 седмици (37 седмици получават самотните майки- 37 седмици).

 Словения

 Продължителността на майчинството в Словения е 12 месеца. Изплащат се 100% от заплатата и отпуската.

 Испания

 Продължителността е 16 седмици. Изплащат се 100% от заплатата и 31% от отпуската.

 Швеция

 Майчинството е 480 дни, като 390 от тях се изплащат според размера на обезщетението по болест за държавата (€19). Останалите 90 дни се изплащат в зависимост от сумата на минималното трудово възнаграждение. Дните могат да се използват най-рано 60 дни преди датата на раждане.

 Великобритания

Майчинството е в продължение на 39 седмици. Изплащат се 90% от работната заплата и 10,3% от отпуската. Към сумата от отпуската се прибавя и фиксирана сума от 128 лири, изплащащи се след шестата седмица от раждането.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлАнкетиИсторияЛюбопитноНовиниПсихологияСнимкиОрганизацииНормативни актовеЗаведенияСпортРецептиЗдравни съветиГеографияПроизводители