Начало Социални грижи Репродуктивност Бременност, раждане и родителство Майчинство и работа по граждански договор – мисия възможна

Майчинство и работа по граждански договор – мисия възможна

Майчинство и работа по граждански договор – мисия възможна - изображение

Немалко млади майки по една или друга причина биха могли да имат нужда от повече пари или просто желаят да бъдат едновременно и с детето си, и в работна среда. Вероятно доста от тях са си задавали един любопитен въпрос. А именно: бих ли могла да работя по условията на граждански договор, а едновременно с това да ползвам и полагаемата ми финансова компенсация за периода до 410 календарни дни или за времето за отглеждане на малчуган до 2 години?

Ако трябва да се допитаме до закона, то ще посочим, че според чл. 48а и 52а от Кодекса за социално осигуряване (КСО) правото да се получава финансова компенсация за майчинство (за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете) имат българските граждани, осигурени за общи заболявания и майчинство и са натрупани не по-малко от 12 осигурителни месеца стаж като осигурени за тези рискове. Компенсацията за бременност и раждане, както и тази за отглеждането на малко дете на основание чл. 53 от КСО се превежда за времето на използването на съответната отпуска.

Осигуряването на хората, полагащи труд без трудово правоотношение (граждански договор), се регламентира по чл. 4, ал. 3, т. 5 и 6 от КСО. Съгласно написаните разпоредби осигуряването е само за инвалидизация вследствие на общо заболяване, за старост и за смърт. Тези хора нямат нито задължението, нито правото да се осигуряват за общи заболявания и майчинство.

И така, ако трябва да обобщим, можем да подчертаем, че осигурените лица за общи заболявания и майчинство, през времето на отпуската им за бременност и раждане или за отглеждането на малчуган до 2 години имат правото да получават финансовата компенсация по чл. 50, ал. 1 от КСО, съответно по чл. 53 от КСО и едновременно с това, да работят без трудово правоотношение (какъвто по принцип е гражданският договор). Тази възможност не е пречка за получаването на финансовото обезщетение.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниАнкетиИсторияЛюбопитноПсихологияЛайфстайлОрганизацииСтатистически проучвания