Начало Социални грижи Трудова ангажираност Безработица Как се пенсионират българите и някои други народи по света?

Как се пенсионират българите и някои други народи по света?

Как се пенсионират българите и някои други народи по света? - изображение

Според Организацията за икономическо сътрудничeство и развитие (ОИСР, от английски "Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD") един от индикаторите, касаещи пенсионното поведение, е средната ефективна възраст, на която по-възрастните работници (над 40 години) следва да се оттеглят от пазара на труда (като за краткост може да се ползва термина ефективна пенсионна възраст). Условно можем да приемем, че ако дадено лице е на около 50 годишна възраст и нито работи, нито прави опити да се включи в трудовия пазар, то би могло да се приеме като пенсионирано. Освен това, може да се приеме, че споменатия по-горе индикатор се влияе както от икономическия цикъл в конкретната страна, така и от динамиката на обезкуражените лица, неучастващи в трудовия процес.

В немалко страни, ефективната пенсионна възраст е доста под нормалната за получаването на пълна пенсия за старост. Япония и Корея, например, са забележителни изключения, където ефективната възраст за пенсиониране е около 70 години за мъжете, въпреки че нормалната пенсионна възраст е 60 години.

Нека поговорим за средната възраст, на която хората от някои страни напускат трудовия пазар

През 2014 г. страната "отличничка" с най-висока средна възраст, на която хората са се оттегляли от трудовия пазар, е в Южна Корея (там възрастта за дамите е 70,6 години, а за господата - 72,9 години). Най-млади пък се пенсионират жените в Словакия (58,2 години, като средната възраст за ОИСР е 63,2 години), а най-ниска е средна ефективна възраст на пенсиониране при мъжете французи (59,4 години, като средната възраст според ОИСР е 64,6 години).

Държавите, в които дамите се оттеглят по-рано в сравнение средните стойности, посочени от ОИСР, са: Белгия, Словакия, Словения, Полша. Мъжете французи, белгийци, италианци, гърци, прекарват доста по-малко време на трудовия пазар в сравнение със средните стойностите на ОИСР. И мъжете, и жените в Корея, Чили, Мексико и Исландия присъстват на трудовия пазар доста по-дълго от средно определеното за страните от ОИСР.

Времевият период от 2005 до 2014 година най-значителен ръст в средната ефективна възраст на пенсионирането са отбелязали дамите в Израел и Чили, а при господата – на чело да унгарците и австрийците.

Как стоят нещата в България?

В страната ни възрастта, на която българките се оттеглят от трудовия пазар през 2014 г., е 60,7 години. Тази стойност е с цели 5,5 години по-голяма в сравнение от 2004 година. При българите (през 2014 г.) т.нар. средна ефективна възраст (СЕВ) на пенсионирането е 61,8 г., а това е по-късно с над 3 години от 2004 година.

За времевия период от 2005 и 2008 г. СЕВ в страната ни при господата е достигнала своя пик през 2008 г., а при дамите – година по-късно. Особено осезаемо е повишението в пенсионната възраст при българските мъже (в пиковата си стойност  тя изпреварва дори средните нива и за страните от ОИСР, и за ЕС). При българките наблюдаваме подобно сериозно повишение на гореспоменатия показател, но в пика си "надвишаваме" средните нива за ЕС и сме далеч под средните за споменатите по-горе страни от ОИСР.

Любопитен е фактът, че в ситуация, в която се наблюдаваше сравнително висок растеж на икономиката и заплатите (каквито бяха на лице около 2008 г.) сънародниците ни над 40 годишни сравнително лесно са имали възможност да си намерят работа и са имали възможност да останат на пазара на труда. Така дори да достигна изискуемата  по Кодекса за социално осигуряване (КСО) възраст за пенсиониране (тук може да откриете и условията, валидни през 2017 година, касаещи придобиването на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст), трудещите се българи са имали по-съществен стимул да получават доходи от трудовата си дейност, вместо да се пенсионират.

Гореописаната ситуация се променя в началото на икономическата криза. Една част от българските граждани остават без работа, преминавайки в групата на обезкуражените лица, тъй като се оттеглят от работната сила. Друга част от сънародниците ни, навършили възрастта за пенсиониране, описана в КСО, се пенсионират (или са принудени да го направят), а това понижава показателя и на ОИСР, и на страната ни като цяло след периода от рецесията от 2008 година.

Снимки и информация:

www.oecd.org

albena.bg

kiddley.com

3.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиОрганизацииЛайфстайлНовиниЛюбопитноЗдравни съвети