Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Право на пенсионно възнаграждение за осигурителен стаж и възраст по Чл. 68, ал. 3 от КСО за 2018 година

Право на пенсионно възнаграждение за осигурителен стаж и възраст по Чл. 68, ал. 3 от КСО за 2018 година

Право на пенсионно възнаграждение за осигурителен стаж и възраст по Чл. 68, ал. 3 от КСО за 2018 година - изображение

Известно ни е, че за да имат възможност заинтересованите лица да излязат в пенсия, те трябва да са придобили право на нея въз основа на натрупан осигурителен стаж и достигната възраст (ОСВ). Както стана ясно, тези наши сънародници трябва да са навършили минималната за страната пенсионна възраст и да имат определен осигурителен стаж.

Друг известен факт е, че в България правото на пенсионно възнаграждение не може да се погаси по давност. Написаното по-горе значи, че хората, които през изминалата 2017 г. (предходните също) са изпълнили нужните условия за придобиването на право на пенсия за ОСВ, ще имат възможността да излязат в пенсия и през 2018 г., и през следващите години, без значение дали има (или ще има) промени в пенсионните условията в страната.

В случаите, когато хората нямат право да получат пенсионни възнаграждения по посочените по-горе условия, те могат да се пенсионират за ОСВ при навършване на 66 години и 2 месеца възраст (за мъже и жени) и натрупан минимум 15 години действителен осигурителен стаж (може да се ориентирате в таблицата по-долу за пенсионирането за ОСВ съгласно Чл. 68, ал. 3 от КСО за 2018 година).

По статията работи: Виктория Милова
Източник: nssi.bg
Снимка: zurichlife.ie
Още по темата:

4.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиОрганизацииЛайфстайлНовиниЛюбопитноЗдравни съвети