Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Право на пенсионно възнаграждение за осигурителен стаж и възраст по Чл. 68, ал 1 и 2 от КСО за 2018 година

Право на пенсионно възнаграждение за осигурителен стаж и възраст по Чл. 68, ал 1 и 2 от КСО за 2018 година

Право на пенсионно възнаграждение за осигурителен стаж и възраст по Чл. 68, ал 1 и 2 от КСО за 2018 година - изображение

Всички знаем, че за да придобият право на пенсионно възнаграждение за стаж и възраст, заинтересованите граждани трябва да са достигнали до минималната фиксирана за страната ни пенсионна възраст и да са придобили определен осигурителен стаж.

Освен това, правото да се получава пенсия в нашата държава не може се погаси по давност. Това ще рече, че българите, които за 2017 г., както и за изминалите години, са изпълнили нужните условия да придобият право на пенсия за стаж и възраст, ще могат да излязат в пенсия и през 2018 г., и през следващите години, без значение дали през това време има  промени в пенсионните условия, или не.

Заложените условия за придобиване право на пенсия за достигнати стаж и възраст (както за изминалата и настоящата, така и за следващите години), са показани в таблицата по-долу. След 31.12.2037 г. възрастта се обвързва с повишаването на средната продължителност на живота.

Заинтересованите хора, ненатрупали този изискуеми осигурителен стаж, разписан в чл. 68, ал. 2 от КСО, имат възможността при тяхно желание да излязат в пенсия да 12 месеца по-рано от възрастта им, разписана в чл. 68, ал. 1. Пенсионното им възнаграждение следва да бъде отпуснато от датата на подаване на заявлението. Плаща пожизнено, а размерът му се редуцира с 0,4 % за всеки месец, нестигащ за навършване от лицето на нужната възраст по чл. 68, ал.1.

Хората, на които е отпуснато пенсионно възнаграждение за стаж и възраст в редуциран размер, не могат да се възползват от правото си на пенсиониране по чл. 68, ал. 1, 2 и 3 от КСО (това описва чл.68а от КСО).

По статията работи: Виктория Милова
Източник: nssi.bg

Снимка:employeebenefits.co.ukОще по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиОрганизацииЛайфстайлНовиниЛюбопитноЗдравни съвети