Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Закрила на детето Повече от 21 000 са случаите на нарушени права на детето през 2017-а

Повече от 21 000 са случаите на нарушени права на детето през 2017-а

Повече от 21 000 са случаите на нарушени права на детето през 2017-а - изображение

Последният годишен доклад на ООН, посветен на децата и въоръжените конфликти, показва, че през отминалата година проверените случаи на нарушени права на децата са се повишили рязко. Ако през 2016-а те са били 15 500, то през 2017 г. вече са повече от 21 000.

Говорителят на Антониу Гутериш заяви, че „генералният секретар е възмутен от тази цифра, която показва значително увеличение спрямо предходните години“.

В доклада се отбелязва, че през миналата година повече от 10 000 деца са били убити или осакатени в резултат на въоръжени конфликти. Най-много са случаите в Ирак, Мианмар, Сирия и Афганистан. Кризите в света са довели до значително повишаване на сериозните нарушения на детските права. В същото време специалният представител на ООН за децата и въоръжените конфликти Вирджиния Гамба подчерта, че в много от конфликтните ситуации страните не предприемат нужните мерки, за да опазят най-уязвимите и незащитените.

Очевидно става дума за неспазване на международното право, категорични са от световната организация. „Възможно ли е момчетата и момичетата да избягат от бруталността на войната, когато домът или училището им биват атакувани безскрупулно, когато традиционни приюти се превръщат в цели?“, пита Вирджиния Гамба и допълва, че това е явно незачитане на международното право, което прави децата по-уязвими към насилие и злоупотреби.

Сред другите изключително тревожни тенденции в доклада са мащабните отвличания както и деца, задържани за предполагаемата им връзка с въоръжени групи.

Генералният секретар на ООН призова всички страни в конфликт да поемат отговорност и заедно с организацията да разработят конкретни мерки, с които да сложат край на грубите нарушения на правата на човека, но и да окажат реална помощ на засегнатите деца. Антониу Гутериш напомня на страните в конфликт, че в съответствие с международното право те имат отговорността да защитават децата. В същото време той е категоричен, че всички усилия и ресурси трябва да се насочат към основната цел -децата да бъдат по-добре защитени в бъдеще.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: un.org
Снимка: lapresse.ca

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлНовиниСнимкиАнкетиПсихологияНормативни актовеИсторияЗдравни съветиСпециалистиЛюбопитноСпортТестовеХранене при...ИнтервютаРецептиАлт. медицинаОбразованиеОрганизацииЗаведенияКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника