Начало Социални грижи Социална защита Здравни осигуровки Права на здравноосигурените пациенти

Права на здравноосигурените пациенти

Права на здравноосигурените пациенти - изображение

Конституционната уредба на правата на здравноосигурените пациенти е регламентирана по Чл. 52. Според нея пациентите имат правото на здравно осигуряване, което гарантира достъпна медицинска помощ, безплатно ползване на медицински грижи при условия и по ред, определящи се законово. Гражданското здравеопазване се финансира от държавния бюджет, работодателите, от личните и колективните вноски.

Основните права на здравноосигурените пациенти са:

1. Да получават лекарствени препарати, които се заплащат напълно или частично от Националната здравноосигурителна каса при лечението на заболяванията, включващи се в Наредба № 38 за определянето на списъка със заболявания.

2. Здравноосигурените пациенти не заплащат в аптеките такса при обработката на рецепта.

3. Здравноосигурените пациенти имат право да изискат от изпълнителите на медицинска помощ данни за всички лекарства, които са получили (от гледна точка на тяхното действие, странични лекарствени реакции, алтернативи при частично платените лекарства.

4. Здравноосигурените пациенти имат право да подават жалби, молби, сигнали в Регионалните здравноосигурителни каси по местоживеене или в местните им подразделения.

5. Здравноосигурените лица следва да следят 30-дневния срок, за който са валидни рецептите.

6. Здравноосигурените пациенти нямат правото да изискат подмяната на предписани медикаменти в аптеката.

7. Здравноосигуреното лице е носител на солидарна отговорност с лекуващия лекар за провеждащото се лечение.

8. При констатирано неспазване на предписаната схема на терапия, по заверен протокол /ІА и ІВ/, комисиите могат да откажат да откажат разглеждане на постъпилите молби за следващ курс лечение.

9. При констатирано неспазване на предписаната схема на терапия по заверен протокол ІС, РЗОК може да откаже заверката на протокол за следващ курс лечение.

10. Здравноосигурените лица са задължени да превеждат своите здравноосигурителни вноски по ред и в срокове, които са определени в Закона за здравното осигуряване, в противен случай губят здравноосигурителните си права.

11. Здравноосигурените лица са задължени да показват необходимите документи при получаване на лекарства в аптеката, съгласно т.14.

12. Препоръчително е здравноосигурените лица да проверяват съвестно правилността на предписаните в рецептурната бланка или протокола личните си данни, за да бъде предотвратено тяхното повторно издаване.

13. Препоръчително е здравно осигурените лица, имащи различни хронични заболявания да бъдат записани в най-удобната за тях аптека. С това се гарантира своевременно осигуряване на необходимите месечни медикаменти.

Здравноосигурените лица са задължени да:

- закупят и съхраняват рецептурна книжка, в случаите, в които това е необходимо;

- предоставят за попълване своята рецептурната книжка на избрания тях общопрактикуващ лекар;

- предоставят за заверка рецептурната си книжка в съответните поделения на Регионалните здравни каси по местоживеене;

- представя на общопрактикуващия лекар или специалист книжката при предписване на лекарства;

- получават предписаните лекарствени продукти да представят своята рецептурна книжка, рецептурна бланка, документи за самоличност, протокол за изписаните медикаменти със заверка, копие от него;

- представят рецептурната си книжка за нанасянето на данни за новоизбран общопрактикуващ лекар;

- в случаите на нов постоянен или временен избор на общопрактикуващ лекар на територията на друга Регионална здравноосигурителна каса, да представят рецептурната си книжка за ново заверяване в поделенията на РЗОК по местоживеене;

- при загуба, кражба или унищожаване на книжката да уведомят незабавно поделението на РЗОК по местоживеене или РЗОК, за да се заличи от регистъра на хронично болните;

- при цялостно запълване на книжката, следва да се издаде нова;

14. Забранени са поправките или корекциите от страна на здравноосигурените лица, в издаващите се документи.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНормативни актовеСоциални грижиНовиниАнкетиЛюбопитноОрганизацииИсторияЗдравни съветиИнтервютаСнимкиЗаведенияЛайфстайлЛеченияПсихологияХранене при...СпортАлт. медицинаТестовеФизиологияПроизводителиРецептиОткритияОбразованиеКлинични пътекиБотаника