Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Закрила на детето Отговорности на родителите

Отговорности на родителите

Отговорности на родителите - изображение

Европейската родителска асоциация е формулирала своята философия относно отговорностите на родителите в декларация, която ясно и категорично отразява техните принципи. Тя се нарича "Права и отговорности на родителите в Европа".

Представителите на Европейската родителска асоциация се обръщат за съдействие от Европейската комисия, Съвета на министрите и Европейския парламент и търсят подкрепата за тази харта, като изискват помощ за нейното осъществяване.

Основните права и отговорности на родителите в Европа са следните:

1. Родителите имат правото да се грижат за децата си без дискриминация, породена от различието в цвета на кожата, етническо самоопределяне, национална принадлежност, вярвания, политико-иномическо положение.

Родителите са задължени да полагат грижи за своите деца в дух на отговорност един към друг и към човечеството като единно цяло. Те имат право да се признаят за основни възпитатели на децата си. Всички родители са задължени да отглеждат децата си с висока степен на отговорност, като не ги пренебрегват по никакъв начин.

3. Всички родители имат правомощието да получават за децата си качествен и цялостен достъп до образователната система според техните нужди, талант и степен на постиженията им. Те трябва да са съвестни партньори на учебната институция за постигането на по-качествено и адекватно образоване на децата си.

4. Всички родители трябва да имат равен достъп до всякакъв вид информационни материали относно образователните институции, която са ангажирани с техните деца.

Задължително е предоставянето на изчерпателна и цялостна информация, нужна за достигането на образователните цели, върху които съвместно работят деца, учители и родители.

5. Правомощието да изберат образование за своите деца е изключителна отговорност на родителите. Изборът им трябва да се основава в най-голяма степен на близостта с личните родителски убеждения и ценности, в които възпитават своите деца. Всички родители са задължени да направят информиран и съзнателен избор относно образованието на децата си.

6. Родителите имат правото на уважение от страна на образователната система, към духовното и културното наследство, което предоставят на своите деца. Те трябва да възпитават децата си в дух на уважение и приемане на околните и убежденията им.

7. Родителите имат правомощието да оказват влияние върху училищната политика за по-висок просперитет на своите деца. Те трябва лично да се ангажират с училищната институция, в която се обучават децата.

8. Родителите и сдруженията им имат правомощието активно да вземат участие в консултации на различни равнища, имащи ангажимент с политиката на публичните власти в областта на образованието. Те са задължени да поддържат демократичните и представителните организации на всички нива, които да представляват тях и интересите им.

9. Родителите могат да очакват и разчитат на материална обществена подкрепа за отстраняването на финансови пречки за достъпа до образование на децата им.

Родителите трябва да отделят време, за де се посветят на децата си и училищата им, като по този начин подкрепят техните усилия за постигане на техните образователни цели.

10. Всички родители имат правото да разчитат на високото качество на образованието, което се осигурява от отговорните за това власти.

Още по темата:

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниПсихологияЛюбопитноЛайфстайлАнкетиНормативни актовеИсторияСнимкиЗдравни съветиЗаведенияКлинични пътекиСпециалистиЛеченияБотаникаОрганизации