Начало Социални грижи Социална защита Управление на социалното подпомагане в България

Управление на социалното подпомагане в България

Управление на социалното подпомагане в България - изображение

Основните дейности, свързани със социалната политика на Република България функционират благодарение на Министерството на труда и социалната политика. Те демонстрират сътрудничество с общините и различните нестопански организации с благотворителна и хуманна цел, като по този начин се осъществява управлението на социалното подпомагане в България. За действието на това сътрудничество се сформира орган на централното подчинение към Министерството на труда и социалната политика. Неговите функции в лицето на Съвета за социално подпомагане са изцяло консултативно изпълнение. В този съвет вземат участие експерти от отделните министерства, национални представители на организации на работодателите с благотворителна или хуманна цел и ангажираните лица в областта на социалното подпомагане.

Специализираният орган на Министерството на труда и социалната политика в сферата на социалното подпомагане е Националната служба за социално подпомагане (НССП). Дейностите на службата обхващат разработването на различни проекти на нормативни актове на тема социално подпомагане. Освен работата с тях НССП се занимава и с ръководството и контрола на действията на областни и общински служби за социално подпомагане, стартирането и закриването на институции за услуги, имащи социална насоченост, както и предоставянето на лицензирането на социални услуги.

Под управлението на службата се сформират областни техни областни подразделения за социално подпомагане. Те гарантират ръководство от методологическа гледна точка, а и също така контролират дейностите на службите за социално подпомагане.

Като централен орган на социалното подпомагане на територията на различните общини е службата, осъществяваща именно този тип услуги. По своята същност тази институция е юридическо лице, което получава общинска издръжка. В районно разделените общини службите за социално подпомагане, притежават статут на своеобразни общински структури. На практика те осъществяват регистрирането на приоритетните за подпомагане групи. Също така работят за безпроблемното превеждане на помощи, предоставят, анализират и обобщават потребностите от тях. По закон тези служби гарантират изпълнението на дейности със съдействието с нестопански организации с благотворителна и хуманна цел, а също така и физическите и юридическите лица.

Чл.35 от Закона за общественото подпомагане и Чл.31 от Правилника за социално подпомагане изрично са предвидили възможността за създаване на обществени съвети в общините, оказващи съдействие при извършването на услуги, свързани с дейности по социално подпомагане. Също така осъществяват контрол върху разпределението и изразходването на средствата. Идеята е реализирана с Постановление № 42 на Министерски съвет от 10.02.1997 за реализацията на Програма Б-7-500 на Европейския съюз. Задачите на обществените съвети са свързани с изискването и получаването на информация за действието на социалното подпомагане.

Контролът по функционирането на нормативни актове и документи се гарантира от Министерството на труда и социалната политика. Специализираните органи, занимаващи се с дейности по социално подпомагане са инспекторите към НССП. Техните функции са контрол и наблюдение на структурите за социално подпомагане.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиОрганизацииИсторияНовиниСнимкиПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлНормативни актовеРецептиЛеченияЗаведенияОбразованиеСпортСпециалистиАнкетиГеографияПроизводители