Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване НОИ: Новата система за изчисление няма да промени пенсиите

НОИ: Новата система за изчисление няма да промени пенсиите

НОИ: Новата система за изчисление няма да промени пенсиите - изображение

От Националния осигурителен институт застават твърдо зад новия начин, по който се изчисляват пенсиите у нас от началото на 2019-а и твърдят, че предварителните им данни показват ясно, че той няма да намали пенсиите и да ощети хората.

В момента експерти на института подготвят оценка за това какъв е ефектът от влезлите в сила разпоредби на Закона за ДОО за 2019 г. Вниманието им е насочено основно към това дали отпадането на доходите за 1997-1999-а, когато се изчислява индивидуалния коефициент за хората, на които ще бъдат отпуснати пенсии след 31 декември 2018-а, ще се отрази върху тях. За анализа те използват данни за 67 881 осигурени, на които вече са изпратили уведомителни писма, че им предстои да навършат нужните за пенсия години.

В същото време отново предоставят данните, които преди време провокираха остра реакция в обществото. А те са същите и според тях изключването на доходите от последните три години в края на 90-те и ограничението върху крайната стойност на индивидуалния коефициент ще доведе до увеличението му за 56,8% от хората, за 11,9% няма да се промени, а за 31,3% ще намалее. Новото е констатацията, че в бъдеще все по-малко хора ще бъдат засегнати.

Намаление на размера в момента се наблюдава преди всичко при хора, които в периода от 1997-а до 1999-а са се осигурявали за по-малко месеци на високи доходи.

Общият ефект от новите правила е увеличение с 0,3% на средния индивидуален коефициент, казват от НОИ и това според тях означава, че ефектът е неутрален.

Очакванията са промените да намалят с 9 100 000 лв. разходите за пенсии. Това представлява 0,09% от общия разход за тях, заложен в бюджета на ДОО за 2019-а.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: nssi.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиНовиниОрганизацииЛайфстайлПсихологияЛюбопитноЗдравни съвети