Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора с увреждания Над 1600 хора с увреждания са подали заявления за индивидуална оценка

Над 1600 хора с увреждания са подали заявления за индивидуална оценка

Над 1600 хора с увреждания са подали заявления за индивидуална оценка - изображение

От 1 до 4 април 2019-а заявления за индивидуална оценка на потребностите са подали повече от 1600 хора с увреждания.

От социалното ведомство припомнят, че заявленията се подават в дирекциите за социално подпомагане и това могат да направят както хората с увреждания, така и упълномощен от тях човек.

Според регламента оценката се извършва до края на следващия, след подаването на документите, месец.

Индивидуалната оценка е в основата на броя часове за лична помощ, социалните услуги или друг вид подпомагане.

С тази оценка, нуждаещите се и имащи право на лична помощ, подават заявление в общината, в което декларират, че не получават друг вид подкрепа за същото.

До 31 декември 2020 г. право на лична помощ имат хората с право на чужда помощ с и над 90% степен на увреждане и деца с право на помощ с и над 50%, както и деца без право на помощ, но с и над 90%.

От ведомството уточняват още, че в случаите, когато става дума за дете с 90%, се дава съгласие до 380 лв. от месечната помощ, която е 930 лв. и то получава по закона за семейните помощи, да се превежда от АСП на кмета на общината, която е доставчик на личната помощ. За възрастните с увреждане с 90% , добавката в размер на 75% от социалната пенсия за старост ще се превежда от НОИ на АСП, а агенцията ще ги превежда на кмета.

Предоставянето на личната помощ започва от септември 2019-а, но заявленията за индивидуална оценка могат да бъдат подавани и след този срок, уточняват още от социалното ведомство.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg
Снимка: es.pngtree.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиОрганизацииСнимкиСпорт и туризъм