Начало Социални грижи Трудова ангажираност Видове трудова заетост Кандидатстване за работни места в централните ведомства по Програма Старт на кариерата

Кандидатстване за работни места в централните ведомства по Програма Старт на кариерата

Кандидатстване за работни места в централните ведомства по Програма Старт на кариерата - изображение

Дирекциите "Бюро по труда" в страната изнасят на таблата си информация относно кандидатстването за работни места в централните ведомства по програма "Старт на кариерата". Тази информация, разпространяваща се от "Бюро по труда" е поместена основно в образеца на заявленията за кандидатстването за заетост по споменатата по-горе програма. Изнесени са и подробни данни и за:

- процедурата по кандидатстването за работни места в централните ведомства по Компонент 1 по програмата;

- критериите за подбирането на участници;

Квота за работни места в централните ведомства за процедурата

Пълен комплект от документите се публикува и на интернет-страниците на Министерство на труда и социалната политика и Агенция по заетостта.

Кандидатстващите представят в дирекциите "Бюро по труда" по постоянен адрес документи, придружени от заявление за участието в програмата, в които отбелязват дадените ведомствата и съответните работни места. Лицата могат да кандидатстват за три работни места едновременно, но само за една работна позиция при един работодател, участващ в програмата. Документи се подават лично.

По разпореждане на Директорите на Дирекции "Бюро по труда" се оформят комисии, извършващи първоначално обработване на документите. Изчислява се "среден успех" на всички кандидати, според утвърдени критерии по подбирането на кандидатстващите по програмата. Те трябва да попълнят нужните данни в специално изработените макети по Квота №1. Дирекции "Регионална служба по заетостта" обединяват получената информация, а тя се предоставя на Агенция по заетостта. Обединената информация от Агенцията по заетостта праща отново в дирекциите "Регионална служба по заетостта" и дирекциите "Бюро по труда".

За всяка работна позиция, в рамките на определената квота, се насрочва интервю за до двадесет човека. Допустимо е да се насочат и повече от двадесет кандидати единствено за случаите, в които лицата имат равен "Среден успех". За да се определят лицата, на които ще бъде насрочено интервю е необходимо да се прикрепят и утвърдени критерии по подбора на кандидатите по програмата. Окончателен подбор се провежда от дадения работодател.

Агенцията по заетостта е задължена да публикува на своята интернет-страница, а дирекциите "Бюро по труда" - на информационните си табла, списъкът от номинираните кандидати. Агенцията по заетостта трябва да уведоми и съответните ведомства относно предварителния подбор и да предостави списък на номинираните лица.

Работодателите са длъжни да уведомят Агенцията по заетостта за графика на провеждащите се интервютата с номинираните кандидати.

Лицата, които са подали документи, за да участват в програмата, следва да се информират от интернет-страницата на Агенцията по заетостта или от информационните табла в дирекции "Бюро по труда" относно обявените резултати от подбора и графика на интервютата. При интервюиране кандидатстващите е добре да представят автобиография и документи, които да удостоверяват нивото на владеене на чужди езици и умения за боравене с компютър.

Включилите се в програмата работодатели провеждат интервюта с избраните лица. Работодателите класират кандидатстващите избраните работни позиции. В границата на установената обща квота за дадения ресор, работодателите имат право да:

- класират някой от кандидатстващите на интервю за друга работна позиция, за която няма класирани;

- да увеличат броя работни места, за които има повече от един от класираните кандидати, за сметка на работни позиции, за които не са класирани кандидати.

Централните ресори са длъжни да уведомят дирекция "Регионална служба по заетостта" гр. София относно осъществения избор на бъдещи служители. Дирекция "Регионална служба по заетостта" гр. София се ангажира с обработването на информацията за избраните кандидати в списък и е задължена навременно да го предаде на Агенцията по заетостта. Обработените от Агенцията по заетостта данни се предоставят на дирекции "Регионална служба по заетостта".

Агенцията по заетостта е длъжна публикува на интернет-страницата си, а дирекциите "Бюро по труда" - на информационните си табла, списък на класираните лица. Кандидатстващите трябва да проверяват редовно за резултати от подбора им за работни позиции.

Ако едно лице се класира на първо място при повече от един работодател, то следва да избере работна позиция в дирекция "Бюро по труда". Когато едно лице се класира на първо място при работодател от квота №2 и квота №3 , а това променя класацията в квота №1, Дирекциите "Бюро по труда" чрез дирекциите "Регионална служба по заетостта" съобщават това на дирекция "Регионална служба по заетостта" гр. София.

Одобрените кандидати се насочват за започване на работа. Това се осъществява от дирекцията "Бюро по труда", в която се е регистрирало лицето. Централното ведомство прави договор с дирекцията "Бюро по труда", на чиято територия се намира работното място. Всяко лице, нямащо регистрация в дирекция "Бюро по труда" в едномесечен срок от публикуването на окончателните списъци, трябва да си направи такава.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛюбопитноЛайфстайлНовиниНормативни актовеИсторияОрганизацииЗдравни съветиПсихологияЛичностиЛеченияСпортСнимкиТестовеФизиологияАнкетиАлт. медицинаГеографияПроизводители